Kategoriler
Emlak Haberleri

İstanbul genelinde metrekare fiyatı 70.000 TL’ye ulaştı

İstanbul genelinde yeni metrekare aralığı 7.000 ile 70.000 TL’dir. Torkam Holding İcra Kurulu Başkanı Dereli, emtia fiyatlarındaki artışla beraber, 1 metrekare için inşaat maliyetinin 4.000 TL olduğunu belirtmiştir. Ayrıca Dereli “Artık İstanbul’daki konutlar için metrekare aralığı 7.000 TL ile 70.000 TL diyebiliriz. 70.000’in üstü olabilir ama 7.000 altı yok.” açıklamalarında bulunmuştur. Mahmut Dereli, yaz sezonuna ve yüksek faiz oranlarına rağmen Türkiye’de konut talebi artışının devam ettiğini ifade etmiştir. Ayrıca Dereli, “Türkiye’de her yıl 100 milyar dolarlık bir satış potansiyeli bulunmaktadır. Fakat asıl büyük talep 500.000 TL’nin altındaki sosyal konutlarda bulunmaktadır.” şeklinde konuşmuştur. Dereli, yükselen maliyetlerle beraber İstanbul’da asgari metrekare fiyatının 7.000 TL’ye geldiğini ifade etmiştir.

“Gayrimenkul sektöründe yatırımların düşüşte olduğu bir süreçte siz Torkam olarak pandemi döneminde neler yaptınız?” sorusuna Dereli; “Bizim faaliyetlerimizin merkezini inşaat ve gayrimenkul oluşturmaktadır. 2020 yılında salgın sürecinde Türkiye’de gayrimenkul yatırımlarımız devam ediyordu. 3 adet projemiz bulunmaktaydı. Alışık olmadığımız, nasıl davranacağımızı bilmediğimiz bir sürece girdik. Ancak buna süratle adapte olduk ve şantiyelerimizi kapatmadık. 2020’den günümüze kadar mevcut işlerimizi bitirdik ve yeni işlere adım attık. Ayrıca Almanya ve Cezayir’deki projelerimiz de hız kazanmıştır. Bu süreci büyüyerek, mevcut projeleri vaktinde gerçekleştirerek değerlendirdik. Almanya’da da hızlı bir büyüme kaydettik. Pandemi süreci yeni kararlar almamıza da avantaj sağlamıştır. Zaten 2019’da 400 milyon Euro sermayeyle Torkam Holding’i kurmuştuk. Üstelik bütün şirketlerimizi bu çatı altında toplamıştık. Salgın sürecinde 2021 yılı inşaatta biraz yavaşlama dönemi olunca biz de teknoloji yatırımlarımızı gerçekleştirdik. Böyle Teusan’ı kurduk.” cevabını vermiştir.

Ne yapıyor Teusan?

“Peki ne yapıyor Teusan?” sorusuna; Biz teknolojide kendimize milli ve yerli 2 tane çalışma alanı belirledik. Tıbbi cihazlarla haberleşme ve kargo taşımacılığına yönelik insansız hava araçları. Yakın tarihte telematik cihazımın protatipini çıkardık. Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza da sunduk ve kendisi de fazlasıyla ilgi göstermiştir. Aselsan da bu cihazla ilgileniyor. Ayrıca yurtdışından da sipariş almaya başladık. Tıbbi cihazlar alanında daha 14 adet ürün belirledik. Bu yıl sonuna kadar hepsini ticarileştirme aşamasına geçirmek istiyoruz.” şeklinde konuşmuştur.

“İHA’lar nasıl kullanılacak?” sorusuna; “Bilindiği üzere Türkiye bir deprem ülkesidir. Depremlerde kamunun en fazla problem yaşadığı konu, haberleşmenin kesilmesidir. Seyyar mobil veri istasyonlarıyla kamu haberleşmesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Fakat ilk birkaç saat aksamalar yaşanıyor. Biz bu durum için bir haberleşme iha’sı gerçekleştirdik. Deprem anında 5 saniye içerisinde kendisi otomatik havaya kalkıyor. 10 saat havada kalıyor. 100 kilometre alanda kamunun tüm haberleşmesini sağlamaktadır. Şu anda üretim aşamasındayız. Kasım ayı gibi prototipini uçurmayı planlıyoruz.” cevabını vermiştir.

Afrika’da Trilyon Dolarlık Fırsat Var

“Gayrimenkul cephesinde işler nasıl gitti?” şeklinde sorulan soruya; “Bizim 2020 başından itibaren Cezayir’de devam eden 3’ü konut, 2’si otel olmak üzere 5  adet projemiz bulunmaktaydı. Ayrıca Türkiye’de toplam 2 milyar TL yatırım değeri bulunan 3 adet projemiz bulunmaktaydı. Almanya’da ise 2 küçük projemiz vardı. Bir de görüşme sürecinde olduğumuz bir arsa yatırımımız vardı. Biz bu süreçteki boşluğu fırsata çevirmek için hızlı bir büyüme kaydettik. Bugün Almanya’da 8 projemiz bulunuyor. Cezayir’de 7 adet projemiz devam etmektedir. Türkiye’de de Konya ve Fikirtepe projelerimizi teslimini gerçekleştirdik.

Sefaköy projemizi de ağustos sonu tamamlıyoruz. Emlak Konut’tan da yeni bir işe giriştik. O da Fikirtepe’de 330 dairelik bir kentsel dönüşüm projesidir. Yurtiçi ve yurtdışı projelerimiz 1 milyar doları aşmış bulunmakta. Bir de bunların dışında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde çok büyük bir projemiz bulunuyor. Kamuya ait madenleri global partnerlerimizle işletip ekonomiye kazandırıp, elde edilen gelirin kamuya ait olan kısmını konut fonuna aktararak 100.000 konut yapmak üzere toplam büyüklüğü 7,8 milyar dolar tutarında anlaşma imzaladık. Bugün Afrika’da 10 milyon adet yani 1 trilyon dolarlık acil konut ihtiyacı bulunuyor. Cezayir’in ise hem konuta hem altyapı yatırımlarına ihtiyacı bulunuyor. Avrupa’da da başta Almanya olmak üzere İsviçre, Fransa, İspanya, Portekiz hepsinde önemli düzeyde konut açığı bulunuyor. Yurtdışında çok fırsat var ve önümüzdeki 5 yılda bu sürat devam edecek. Türk müteahhitler mutlaka bu ülkelere gitmeli.” şeklinde yanıt vermiştir.

Asıl Talep 500.000 TL’yi Geçmeyen Konutlara

“Türkiye’de bir arz sorunu var mı piyasada?” sorusunu Dereli; “Talepte 2 konu var; lokasyon ve fiyat. Lokasyon konusuna bakıldığında İstanbul genelinde arsa bulunmamaktadır. Eski binaları yıkıp, yenisini yapmak gerekiyor. Kentsel dönüşüm de karmaşık bir konu ve yavaş ilerlemektedir. Emlak Konut ve TOKİ aracılığıyla hızlanabilir. Fiyat konusuna bakıldığınds ise Türkiye’de en çok talep gören konut tipi sosyal konutlardır. 500.000 TL’yi geçmeyen 2 artı 1 konutlara talep yüksek. Fakat inşaat maliyetleri de 1 metrekare için 4.000 TL olmaktadır. Bunun üzerine arsa maliyeti de eklenince fiyat artıyor. Bunun için yeni arsaların yaratılması gerekmektedir.” şeklinde açıklamıştır.

“Son maliyet artışlarıyla beraber İstanbul genelinin metrekare fiyat aralığı nasıl değişmiştir?” sorusuna karşılık; “Yeni metrekare aralığı 7.000 TL ile 70.000 TL’dir. 7.000’in altı yok ama sayılar her an 70.000’den yukarı doğru çıkabilir.” yanıtını vermiştir.

3 Saatte 140 Milyon TL’lik Satış

“Sektörde hareket var mı? Sizin yıl sonuna dair beklentiniz nasıl?” sorusuna; “Talep devam etmektedir. Geçtiğimiz hafta Torkam E-5’teki ticari alanlarımızın açık artırması yapıldı. 3 saattte 140 milyon TL’lik satış gerçekleştirdik. Muhammen bedelin üzerine yüzde 40 koyduk. Ancak şu bir gerçek ki dünyadaki en yüksek konut kredi faizine sahibiz. Yine de gayrimenkul sektörü canlılığını koruyor. Geçen yılki 1 milyon 499 bin oranını bu yıl da yakalarız diye umuyorum.” demiştir.

İstanbul Genelinde Toplam 1 Milyar TL’lik 2 Lüks Proje

“Bu sene yeni projeleriniz olacak mı?” sorusuna; “İstanbul genelinde biri Anadolu Yakası’nda diğeri Avrupa’da olmak üzere görüşme sürecinde olduğumuz 2 yeni proje bulunmaktadır. Bunlar şehir merkezinde ve üst segmente hitap eden projeler olmaktadır. Yaklaşık 50.000 metrekare inşaat alanı olan 2 projemize bu yıl sonuna kadar başlamayı planlıyoruz. Bu 2 projenin toplam yatırım değeri 1 milyar TL’yi bulamasını bekliyoruz.”

“Peki lüks konut talebi devam ediyor mu?” sorusuna karşılık Dereli; “Yıllık verilerine baktığımızda lüks konut talebinde herhangi bir azalma görülmemektedir. Lüks her zaman zirvedeki yerini korur. Sadece kısa kısa ertelemeler yapar.” yanıtını vermiştir.”
Diğer emlak haberleri için tıklayınız…