Kategoriler
Emlak Haberleri

İstanbul konut fiyatlarını lüks seviyesine getirdi

İstanbul konut fiyatları hiç durmadan yükseliyor. Eskiden köyden şehre göçte bir numarada yer alan İstanbul’da, insanlar yeniden köylerine dönmek için bir yol aramaya başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından paylaşılan araştırma verilerinde, Türkiye genelindeki metrekare başına fiyatlandırma sisteminde en pahalı şehir olarak yine İstanbul’un ismi görülmektedir. Geri kalandan yüzde 67 daha pahalı olduğu tespit edilen bu megakentte, geçen yıla oranla konut satışlarında yüzde 55,8 azalma yaşandı.

İstanbul artık hayaller şehri olarak kalacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) istatistik ofisi tarafından aktarılan bilgiye göre, geçtiğimiz mayıs ayına ilişkin konut satışlarında belirlenen veri istatistikleri yayımlandı. Belirlenen mayıs ayında konut satışları geçen yılın aynı dönemine ilişkin kıyaslamada yüzde 55,8 azalmıştır. Yine mayıs ayında gayrimenkul sektörünü toparlama çalışmalarının başlatılmasıyla birlikte, düşük faiz oranları düşen grafikleri bir nebze olsun yukarı çıkardı. Bir önceki ay, nisan ayında konut satışlarında artış yaşanmış ve bu artış oran olarak yüzde 25 olarak kaydedilmiştir.

Yapılan araştırma gereği satışı tamamlanan çoğu konutun ikinci el konuttan oluştuğu görülmüştür. Bu satışlarda sıfır el konutlar yüzde 33,3 oranında görülürken, ikinci el konutlar yüzde 66,7 olarak karşımıza çıkıyor. Sıfır el konut satışlarında yaşanan düşüş, bir önceki yılın aynı ayına ait verilere göre yüzde 65,4 daralmaya uğramıştır. İkinci el konutlarda ise bu oran yüzde 48,7 oranlı azalma yaşadı. Mayıs ayı itibariyle İstanbul genelindeki tüm konut satışı 2 bin 546 sıfır konut, 5 bin 94 ikinci el konut olarak ortaya çıkmıştır.

Beşiktaş ilçesi popülaritesini koruyor

Geçen yılın aynı dönemine oranla daralma yaşanan gayrimenkul sektöründe, geçtiğimiz nisan oranında toparlanmanın ilk izleri görüldü. İstanbul’da toplam konut satışları yeniden baz alındığı zaman en yüksek satışı Beşiktaş ilçesi gerçekleştirmiştir. Metrekare üzerinden satış birim fiyatının belirlendiği konutlarda, İstanbul’un en pahalı ilçesi olarak bilinen Beşiktaş, yine aynı dönem içerisinde yalnızca 25 konut satışına sahne oldu. Bu rakam bir sonraki ay olan, mayıs ayında yüzde 160 artış yaşamış ve bu artışın 65’e denk geldiği görülmüştür.

Esenyurt en çok satışın olduğu ilçe oldu

İstanbul genelinde konut satışının en fazla olduğu ilçe, 956 adet ile Esenyurt olarak görüldü. Esenyurt’un hemen arkasından gelen Beylikdüzü ilçesinde, 703 adet satışla ikinci sıraya yerleşmiştir. Yaşanan bu artışın Beylikdüzü’nü öne çıkardığı tespit edilirken, sektörel toparlanma geçtiğimiz nisan ayına göre hız kazandı. Özellikle ilçeler arasında kendi adından söz ettirmeyi başaran Beylikdüzü’nde nisan ayı içerisinde 298 adet konut satışı gerçekleşmiş; bu rakamlar mayıs ayına gelindiğinde ise yüzde 135 artış yaşayarak 703 adet olarak bizleri karşılamıştır.

Metrekare fiyatları nominal artış yaşadı

2020 Nisan ayı tarihleri içerisinde ortalama konut metrekare fiyatlarının, geçtiğimiz yıl aynı dönem içerisinde artış yaşadığı görülmektedir. Buna göre, yaşanan artış yüzde 13,5 olmakla birlikte, bir önceki aya göre yüzde 0,6 artış yaşamış ve 5 bin 256 TL olarak tespiti yapılmıştır. Türkiye genelinde metrekare fiyatının, aynı döneme ilişkin ortalama fiyatı 3 bin 143 TL olarak görülüyor. Bu nedenle rahatlıkla denilebilir ki, İstanbul pahalılık oranında Türkiye genelini yüzde 67 ile geçmektedir.