Kategoriler
Emlak Konut Haberleri Toki Haberleri

İstanbul Tozkoparan’a kentsel dönüşüm Emlak Konut GYO eliyle geliyor

İstanbul Tozkoparan’a Emlak Konut GYO eli değiyor. 1.137 riskli konutun dönüşümü için proje geliştiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dönüşüm ve altyapı için 700 milyon lira yatırım yapacaklarını duyurdu. Bakan Murat Kurum, alanda bulunan 62 dükkân, 1.438 konut ile toplamda 1.500 bağımsız bölümden oluşan kentsel dönüşüm projesi için temeli 2 ay içinde atacaklarını bildirdi. Hedeflenen bitirme süresini 1.5 yıla yayacaklarını ifade eden Kurum, projenin İstanbul’un diğer bölgelerine örnek olacağını vurgulamıştır.

İstanbul Tozkoparan’a yeni bir heyecan

İstanbul Güngören ilçesinde yer alan Tozkoporan Mahallesi’nde gerçekleştirilmesi beklenen kentsel dönüşüm projesinde detaylar aktarıldı. Bölgede dönüşüm projesini üstlenen isim Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın iştiraki Emlak Konut GYO oldu. Yeni projelerin sağlıklı konutlar olarak tamamlanabilmesi adına 700 milyon liralık bir yatırım yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, projenin 2 ay içinde temel atma töreniyle başlatılacağını ve bitiş tarihinin 1.5 yıl sonrayı bulacağını bildirdi. 1.500 bağımsız bölümden oluşan alan, dönüşümden itibaren İstanbul’a örnek bir proje oluşturacak. Kentsel dönüşüme daha sıcak bakacak olan İstanbullular, gelişen cesaret ve heves ile dönüşüm planlarına ‘evet’ diyeceklerdir. 4 ay önce, 141 konutun temel atma işlemlerini tamamladıklarını açıklayan Bakan Kurum, “İlk adımda kentsel dönüşüm ofisimizi açtık. Alanda etüt çalışmalarını yürüttük ve hak sahipleriyle çalışmalarımızı tamamladık. Vatandaşı bilgilendirme isteğiyle tespit sonuçları askıya çıkarıldı. Ancak 21 Nisan 2020’de bölgeyi yeniden riskli alan ilan ettik. Günümüzde bu riskli alanda 302 risk faktörlü bina bulunmaktadır. Toplamda 1.137 sağlıksız konut ve iş yerinin dönüşümünde binaların 84’ü katlı binalardan meydana gelmiştir. Ancak 218’i gecekondulardan oluşuyor. Bu durumu değiştirecek ve bizler kimseyi mağdur etmeyeceğiz” dedi.

Ödeme kolaylığı sağlanacak

Bakan Murat Kurum, geçtiğimiz gün bölge sakinleriyle bir araya gelerek, hak sahiplerine ödeme kolaylığı sağlayacaklarını açıkladı. Desteklerin genişletildiği süreç hakkında konuşan Kurum, “Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda konutlar için verilen desteği yüzde 40’a kadar çektik. Bu doğrultuda 125 ila 135 metrekarelik 3+1 evler için ortalama 220 bin, 95 ila 110 metrekarelik 2+1 daireler için ise ortalama 180 bin lira bedel fiyatlandırması bulunmaktadır. 15 yıla varan vade seçenekleriyle kira öder gibi ödeme sisteminden yararlanması beklenen vatandaşlar, ödemeleri teslimde başlatabiliyor. Projelerin tamamlandığındaki değeri ise 1 milyonu görecektir. Böylece vatandaşın can güvenliği kadar çocukların da geleceği düşünülmüştür” dedi. Devlet olarak destekleri genişlettikleri konusuna değinen Bakan, bölgede hak sahibi olan vatandaşların 5 ay peşin olarak 7 bin 500 liralık kira desteği alacaklarını; kiracı olanların ise 3 bin lira taşınmaz yardımını alabileceklerini aktardı.

Bu bölge için kaybedilecek vakit yok

İstanbul Tozkoparan’da yapılan incelemeler bu bölgenin vakit kaybına uğramaması gerektiğini göstermiştir. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi’nin başlatmış olduğu çalışmaların bir sonucu olarak verilen rapor, risk alanının tamamını ve 84 binayı kapsıyor. Binaların içerisinde yaşama dair hiçbir güvence olmadığı gibi her an yıkılabilir olduğu tespit edilmiştir. Kolonlarda düşey çatlakların kaydedildiği raporda, beton malzemenin elle tutulabilir bir yanı yok. Bu nedenle rapor son derece değerli ve ciddiye alınması gereken bir gerçekliktir. Kurum, raporun anlamını şöyle açıkladı: “Binalarımızı bir an önce boşaltacağız, yıkacağız ve yeniden yapacağız.”

 

Exit mobile version