Kategoriler
Emlak Haberleri

İstanbul yatırımcıları uluslararası düzeyde çekmeye devam ediyor

İstanbul yatırımcıları cezbetmeyi sürdürürken; Nevita’nın araştırmaları, Avrupa metropollerine kıyasla İstanbul’un gerçek bir cazibe merkezi olduğunu ortaya koydu. Yapılan araştırmanın neticesinde konut metrekare fiyatı ortalama 462 euro iken, Paris’te bu fiyat 11 bin 613, Londra’da 10 bin 797, Münih’te 8 bin 442 ve Madrid’de 2 bin 630 euro şeklinde devam ediyor.

İstanbul yatırımcıları etkisi altına aldı

Yabancıya gayrimenkul satış şirketi olarak bilinen Nevita’nın başlatmış olduğu araştırmasına göre; İstanbul, ortalama metrekare fiyatını 462 euro olarak açıyor. Avrupa metropollerine kıyasla yatırımcının hem fiyat performans hem de gelişmişlik bakımından yatırımcısını memnun eden İstanbul; Avrupa’nın en cazip bölgesidir. Türkiye genelinde yabancı yatırımcının satın aldığı konut sayısının yarısında İstanbul’un pay edindiği bilgisine karşılık; yabancılar 2019 yılında 20 bin 857, salgına rağmen yılın ocak-kasım döneminde ise 16 bin 867 konut satın aldı. Yatırımda sıklıkla ulusal çizgiyi aşan şehir, yabancıya konut satışındaki etkisini adeta küresel bir dalga şeklinde gösteriyor. Avrupa metropollerine göre henüz belirgin bir değere ulaşmaması ise alımı kolaylaştıran bir diğer noktadır.

Avrupa metropolleriyle fiyat kıyaslaması

İstanbul yatırımcıları kendine özellikle düşük fiyatlar nedeniyle çekiyor. Ortalama metrekare fiyatının 462 euro olduğu şehir; Paris’te 11 bin 613, Londra’da 10 bin 797, Münih’te 8 bin 442, Madrid’de 2 bin 630, Libzon’da 3 bin 346, İtalya’da Bolzano’da 3 bin 41 ve Avusturya Innsbruck’ta ise 5 bin 992 euro olan fiyatların arkasında kaldı. Bu kentlerin değerinden daha fazla yüksek fiyatlar biçmesi özellikle yatırımcının yönünü Türkiye’ye çekmektedir.

Türkiye’nin parmak ısırtan başarısı

Nevita Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, araştırma verilerini değerlendiren isim oldu. Konut satışında istikrarını koruyan Türkiye için getirmiş olduğu yorumu, “Avrupa ülkelerine parmak ısırtılmıştır” şeklindedir. Salgın hastalığın tüm dünya üzerinde zorlu koşullar yarattığını dile getiren Akbal, Türk gayrimenkul sektöründe satış rakamlarının korunduğuna işaret ediyor. Buna rağmen genel araştırma verileri Avrupa’daki konut satışlarının yüzde 30 kadar düşüş yaşadığını fakat İstanbul’un yatırımcıların yeni adresi haline geldiğini açık bir şekilde gösterdi. Bunun başlıca nedenini “Türkiye’ye olan güven” şeklinde konuşan başkan, metropollere olan ilginin konut fiyatlarıyla ilişkili olduğunu söylüyor.

İlgili ülkelerin üzerinde oluşturulmuş istatistiksel kayıtlardan elde edilen veriler; Paris, Londra, Münih gibi Avrupa metropollerindeki konutların ortalama metrekare fiyatlarının ülke ortalamasını geride bıraktığını kanıtlar nitelikte. Bu artışın genel anlamda 3-4 kata kadar yükseldiği tespiti; özellikle Fransa gibi bir ülkede normal fiyatların 2 bin 685 euro olduğu, fakat bu rakamın başkent Paris’te 11 bin 600 euroya kadar çıktığı şeklinde yapıldı.

Yatırımcı prim istiyor

Faruk Akbal, araştırmaya konu alan metropollerin artık yatırımcıya doyduğunu açıkladı. Artık yatırımcılar prim oluşturabilecek her türden ülkenin kentine dağılım göstermeye devam etmektedir. Bu yaklaşımla İstanbul’a gelen ve son 3-4 yıldır burada yatırım sayısını arttıranlar bir hayli fazla. Geriye dönüp bakıldığında 7-8 senelik bir tabloda şehrin yerini bilmeyenler, şimdilerde bambaşka coğrafyalardan ilk olarak burayı gösterebilmektedir.

2020’nin ocak-kasım dönemi içinde yabancıya satılan konutların 36 bin 385 adede eriştiği, 2019’a göre bir düşüş yaşansa bile 2018’de arttığı bilinen bir gerçeklik. Bu da salgın hastalığa rağmen satışların yapılabildiği ve yatırımcının ilgi gösterdiğini kanıtlamanın bir başka yoludur.

Exit mobile version