Kategoriler
Emlak Haberleri

İstanbul’da 117 bin konutun dönüşüm aşaması fiilen sürüyor

İstanbul’da 117 bin konutun dönüşümüne dair bilgiler veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ümraniye’de inşası devam eden İstanbul Finans Merkezi’ne ziyarette bulundu. Burada yapmış olduğu incelemelerin ardından kendisini bekleyen basın mensuplarına bilgiler aktaran Kurum, toplamda 117 bin dönüşümün gerçekleştirildiğini belirtti.

İstanbul’da 117 bin konut hakkında açıklama

Projeleri yakından takip eden ve sıklıkla temas halinde olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da yapımı devam eden İstanbul Finans Merkezi’ne ziyarete gitti. İnşaat çalışmalarının devam ettiği alanda incelemelerde bulunan Kurum, burada basın mensuplarının kendisine yöneltmiş olduğu soruları cevapladı. Başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye için faydalı bir işe imza attıklarını vurgulayan bakan, şu sözleri söyledi:

“İnşaatın durumu ve çalışmaların detayları hakkında bilgiler aldık. Tabii finansal piyasalarımızın daha rekabetçi bir piyasaya ulaşması için, finansal derinliğimizin arttırılması ve ülkemizi finansal anlamda en iyi şekilde temsil etmek amacıyla İstanbul’da Uluslararası Finans Merkezi inşaatımız sürüyor.”

Daha sonra inşaat hakkındaki bilgilerini paylaşan Kurum, 300 bin metrekarelik alana kurulan Finans Merkezi’nin toplamda 2,5 milyon metrekarelik bir inşaat alanına sahip olduğunu belirtti. Ekiple birlikte, tüm gayretlerin ortaya çıktığı sıralarda, fiilen 7 bin 500 kişi çalışmalara devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından inşaat kısmının ele alındığı Merkez için çalışmalar, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da protokolleriyle yürütülmektedir. Ekibin ilgili kurumlar çerçevesinde arttığı ise Emlak Konut Genel Müdürlüğü, İller Bankası Genel Müdürlüğü, TOKİ ve Varlık Fonu hakkında bahsedilen detaylarla anlaşılmıştır.

Aralık ayının sonuna teslim hedefi

İnşaat sürecini yakından değerlendiren ve gerekli kişilerden bilgi edinen bakan, yüzde 60’lık kısmın tamamlandığını söylüyor. 2021 yılının Aralık ayı gibi bitmesi ve hemen devreye alınması beklenen finans merkezi; İstanbul’a, ülkemize, tüm Orta Doğu’ya ve dünyaya kazandırılmış olacak. Gelişmelerin ardından bölgenin ve ülkenin geleceği adına yapıldığı bilinen en büyük yatırım olan merkez, sosyal donatı seçenekleriyle de fazla güçlü. Yapılması beklenen aksta tam 1 kilometrelik yürüyüş alanının bulunduğu söyleyen Murat Kurum; sosyal donatıların içinde olduğunu ve finans merkezinde çalışanların kolayca ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini yeniden hatırlattı. Cami, alışveriş, yeme-içme alanları ile dünyada gelişmişliği aşan tek ve benzersiz denilebilecek finans merkezi için çabalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Hedeflenen bitiş süresini kolayca geride bırakmak şimdilik tek ve yegâne amaçtır.

Konut dönüşümleri fiilen gerçekleştiriliyor

Kentsel dönüşüm projelerine ağırlık veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, koyulan hedef doğrultusunda önümüzdeki 5 seneyi projelere yoğunluk kazandırarak değerlendirecek. Belirlenen ilk hesaplamaya göre her yıl 300 bin konutun dönüşümü demek; 5 yılda 1,5 milyon konut demektedir. Şu an İstanbul’da 117 bin konutun fiilen dönüşüm sürecinin sürdürüldüğünün altını çizen Kurum, “Bugün sabah Başakşehir’e gittik. Burada yine son derece önemli bir dönüşüm projesi için kararlar aldık. Artık hemen hemen her ilçeye dönüşüm projesi planlıyoruz. Toplu Konut Dairesi Başkanlığı ile Emlak Konut Genel Müdürlüğümüz devreye girerken, belediyelerde destek vermektedir. Bakanlık olarak vatandaşlara yardım etmek ve bu yardımı her türden yapmak önemlidir. Taşınma, kira, kamulaştırma yardımı… El birliği içinde bu süreçten geçmek zorundayız” dedi.

Fikirtepe projesi hakkında kendisine yöneltilen soruyu kaçırmayan Kurum, projenin öneminden bahsetti. Yeni tasarımların bittiği, toplantının ise gün içinde yapılacağını bildiren bakan, Nisan ayında söz verildiği gibi, 3 sene içinde yaklaşık olarak 10 bin konutluk projeye imza atacaklarını yeniden anımsatıyor. Bu sayede 60 bin vatandaşa doğrudan yarar sağlanacak.