Kategoriler
Emlak Haberleri

İstanbul’da aidat miktarları hangi nedenlere bağlı olarak artıyor?

İstanbul’da aidat ödemeleri cep yakmaya devam ediyor. Cansel Turgut Yazıcı tarafından yapılan açıklamada, bazı site sakinlerinin ödemeleri kira oranlarına yaklaştı. Aidat fiyatlarının ortalamasının 55 liradan açıldığı kent genelinde, bölgelere göre artan fiyatlar 3 bin 500 liraya kadar yükselmektedir. Metrekarenin ve site büyüklüğünün oranları doğrudan etkilediği sonucu ise yapılan araştırmalarla elde edildi.

İstanbul’da aidat ödemeleri “pes” dedirtiyor

Markalı konut projelerinde artışa geçen giderler, neredeyse kira fiyatlarıyla eşitlenmek üzere. Gayrimenkul Değerleme firması tarafından yürütülen aidat araştırmasında toplanan veriler dikkatleri markalı konutlara çekmektedir. Yüz metrekarelik bir daire için istenilen aylık aidat bedelinin 400 ila 450 lira olduğu tespiti yapılırken, aidatlar sitenin sağladığı olanaklar kapsamında artıyor. Araştırma sürecinde öğrenilen bir diğer bilgi ise mimariye bağlı olarak görülen artıştır. Bu durum yapının dikey ya da yatay mimariye sahip olmasıyla alakalı iken, bulunduğu ilçe, daire büyüklüğü ve yapım yılının eski ya da yeni olması da etki gösteren diğer maddelerdir. Tüm bunlara rağmen süregelen artışa karşı bazı vatandaşların memnuniyet duymadığı bilgisi, bazı vatandaşların normal bulduğu bilgisiyle yarışıyor.

Şişli ve Fatih arasındaki derin fark

İstanbul’da aidat ödemeleri araştırmasına giren Gayrimenkul değerleme genel müdürü Cansel Turgut Yazıcı, kent genelinde minimum fiyatın aylık 55 lira olduğunu söyledi. Bazı maddelerin doğrultusunda fiyatların hızla tepe noktasına ulaştığını aktaran Yazıcı, 3 bin 500 liraya kadar gittiğini açıkladı. Metrekare ve site büyüklüğüne göre değişen artışlar, genel itibariyle fiyatların metrekarede 4 buçuk liraya tekabül ettiğini gösterdi. İstanbul’da en fazla ödeme yapan bölgenin Şişli olduğunu 945 liralık bir ödemeyle tespit ederken, Beşiktaş 935 lira ile Şişli’yi yakın takibe aldı. Son olarak 553 lira ile Kağıthane, 524 lira ile Üsküdar ve 495 lira ile Sarıyer pahalılık sıralamasını tamamlamıştır. En düşük fiyatların bulunduğu ilçelerin ilk sırasında aylığı 55 lira olan Fatih var. Burada evlerin küçük ve apartman odaklı olmasından dolayı aidatların daha az olduğunu söyleyen Yazıcı; diğer bölgelerin daha büyük ve kompakt olmayan büyük sitelerden oluştuğunu vurguladı.

Pandemi döneminde sosyal alanlar unutuldu

Yazıcı, salgın hastalıkta bulaş riskine karşı site içlerinde ortak kullanım alanlarının açık olmadığını söyledi. Bireyler havuz, ortak sosyal alanlar, sauna vs. gibi hizmetlerin çoğundan yararlanamadı ve hâlâ yararlanamıyor. Alınamayan hizmet için para ödemek zorunda kalan vatandaşların, eğer sosyal alan ve hizmetler için ayrı para ödeme durumları olsaydı durumun nasıl değişeceği merak konusuydu. “Nasıl bir farklılık görürdük?” sorusunun öne çıktığı son günlerde; Yazıcı’nın cevabı, “Belki yüzde 10 civarında bir eksilme olurdu” şeklinde devam etti.

Siteye ait masraflar unutulmamalı

Daha konforlu ve lüks olduğu için sitelerden ev kiralamak ya da satın almak isteyen alıcılara uyarıda bulunan Cansel Turgut Yazıcı, metrekare birim maliyetlerine odaklanılması gerektiğini bildirdi. Alıcılar yaptıkları incelemelerin ardından 1+1 dairelerde maliyetlerin birim metrekaresinin daha yüksek olduğunu fark edecekler. Daire büyüklüğünün giderek arttığı durumlarda birim metrekareye düşen aidat yükü tam tersi azalmaktadır. Fakat yine de alıcıların temkinli olması özellikle toplam metrekare ile çarpılması durumunda gereklidir.

Benzer bir habere göz atmak için tıklayınız.