Kategoriler
Emlak Haberleri

İstanbul’da alıcıların altyapısı güçlü konut arayışı sürüyor

İstanbul’da alıcıların altyapısı güçlü konut arayışı talepleri Beykoz ve Başakşehir’e topladı. Oluşan yüksek talepleri değerlendiren Yüksek Mimar Mustafa Fatih Demir, “Konut satış fiyatlarında artış yaşayan ilçeler arasında Beykoz ve Başakşehir var.” dedi.

İstanbul’da alıcıların arayışı iki ilçeyi öne çıkardı

Huzzak Yapı ve Art Tech City Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mimar Mustafa Fatih Demir, İstanbul’da oluşan konut isteklerine göz attı. Alıcıların daha çok altyapısı güçlü ilçeleri tercihlerinde bulundurduklarını söyleyen Demir; ilçe popülasyonunda değer artışı yaşayanlara örnek olarak Beykoz ve Başakşehir’i veriyor. Son veriler kapsamında kent genelinde fiyat artışını en fazla yaşayan ilçelerin başında gelen Beykoz’da yıllık konut satış fiyatı yüzde 53,24 artarken, Başakşehir’de bu oran yüzde 46,62 oldu. Salgın hastalığın en büyük zararlarını yaşayan gayrimenkulün toparlanması hakkında konuşan Demir, hükümet teşviklerinin konut satışlarını yeniden arttırdığını söyledi. Kamu bankalarıyla desteklenen bu teşvikler yalnızca iki ay sürmesine rağmen satışlar aylık bazda rekora koştu. 2020 yılının Ocak-Ekim aylarını kapsayan 10 aylık dönemde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre satışlardaki artış yüzde 27’ye erişti. İstanbul’da alıcıların güven arayışı karşısında değer artışına giden ilçelerin başında Beykoz ve Başakşehir geldi. Bu iki ilçeyle başlayan değer artışı; Beylikdüzü, Avcılar ve Kadıköy ile genişlemiştir.

Gelişmiş ilçeler tercihlerde ilk sırada

Satış fiyatlarında kent genelini geride bırakan Beylikdüzü yaşadığı artışı yüzde 39,32 olarak verilere aktarırken, fiyat artışı Avcılar’da yüzde 35,10 ve Kadıköy’de yüzde 28,49 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini baz alan Yüksek Mimar Mustafa Fatih Demir, “Yıl sonuna kadar 68 bin konut satışının gerçekleştirildiği takdirde, bu yılı, olumsuzluklara karşı kapatacağız. İstanbul’da alıcıların altyapısı güçlü ve planlı gelişen ilçelerden yana tercihlerini kullandıkları görüldü. Konut satış fiyatlarındaki yükselmelerin en fazla Beykoz ve Başakşehir’de olduğu verilerde; şirket altında geliştirilen onlarca konut ve ticari projenin yapımını bitirmiş ve Huzzak Loca ile Huzzak Konak projelerine yoğunluk verilmiştir.” dedi. Başakşehir’de yapımı süren her iki projenin sayesinde bölgedeki hareketlilik görüldü. Yakinen gözlemlenen yaşam stili, yıllık konut satış fiyat artışını yüzde 46,62’ye çıkarırken, kira değerindeki en fazla artış yine Başakşehir’dedir. Alt ve üstyapı bakımından bölgenin sağlamlığı tercih konusu olurken, planlı bir şekilde gelişimini sürdüren ilçe en modern bölgelerden birisini oluşturuyor. Bu bakımdan ilçenin değeri yıllar boyunca korunabilir.

Yıllık konut satışlarındaki yükselme yüzde 27

2020 yılının salgın hastalık süresince birçok sektörde olumsuzluğa baş gösterdi. İstihdam kaybının yaşandığı günlerde ilk çeyrekteki daralmalar pandemi boyunca inşaat sektörüne de yansıdı. Kamu bankalarınca ortaya atılan düşük faizli destek paketleri, gayrimenkul ve inşaat sektörünün yeniden toparlanmasındaki en büyük etkendir. TÜİK verileri, Ocak-Ekim dönemi arasındaki 10 aylık süreçte konut satışlarında yaşanan artışı 2019’a göre yüzde 27 olarak bizlere sundu. 1 milyon 280 bin 852’ye tırmanan satışlar, ipotekli konutlarda yüzde 124,2 artarak 534 bin 256 rakamına ulaştı. Diğer satış türlerine göz attığımızda ise yüzde 3 azalma 746 bin 596 olarak kayıtlara geçirildi. Dönem içerisinde ilk defa satılan konutlardaki artış yüzde 2,3 olup 396 bin 184’e tekabül etmektedir. İkinci el konut satışlarındaki artışın payı yüzde 42,5 artarak 884 bin 668’e yükseldi.

İkinci el konut satışları değer kazandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İstatistik Ofisi, kent genelinde yürüttüğü araştırma verilerini ‘Kasım 2020 Konut Piyasası İstanbul Ekonomi Bülteni’ başlığı altında yayınladı. Sıfır konut satışlarında yaşanan düşüşü yakından takip eden Demir, ekim ayı kapsamında İstanbul’da satışa konu olan konutlardan yüzde 71,3’ünün ikinci el konut olduğundan bahsediyor. İkinci el konut satışlarında yıllık artışın yüzde 2,6’ya tırmandığı, sıfır konut satışlarında oranın tam tersi istikamette yüzde 28,8 azaldığı görüldü. Aylık bazda ikinci el konut satışlarını değerlendirmeden geçiren Huzzak Yapı ve Art Tech City Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı, satışların yüzde 13,3 azaldığını belirtti. Sıfır eldeki azalmanın ise yüzde 9,8 olduğunu bildiren Demir, “Aynı dönemde hem ikinci hem de sıfır konut satışları azaldı” diyor. İpotekli konut satışlarının ekim ayında toplam değeri, yıllık olarak yüzde 34,7 azaldı. İpotekli satışlarda gerçekleşen sıfır konutlar ise en yüksek azalışa sahipti. İkinci el ipotekli satışlardaki yıllık azalma oranı yüzde 27,3 olurken sıfırlarda bu değer yüzde 49,5’te kaldı. Türkiye geneline göz gezdirdiğimizde hem sıfır hem de ikinci el ipotekli satışlardaki azalma yüzde 49’u buldu.

Huzzak projelerine göz atmak için tıklayınız.