Kategoriler
Emlak Haberleri

İstanbul’da artan fiyatlar Beykoz ve Sarıyer’de iki milyon TL’lik bandı aştı

İstanbul’da artan fiyatlar iki ilçeyi öne çıkarırken, bu ilçelerdeki konut fiyatları tam tamına iki kat artış yaşadı. Beykoz ve Sarıyer’de oturum görenleri sevindiren haber, koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığının bir sonucu olarak duyuruldu. Bölgede müstakil ve bahçeli evlerin fazla olması, özellikle salgın hastalık etkisinden kaçanların toplandığı ilçelere dönüştü.

İstanbul’da artan fiyatların Beykoz ve Sarıyer’e etkisi

Salgın hastalık dönemi boyunca Sağlık Bakanlığı tarafından arttırılan tedbirler, sosyal izolasyon kurallarıyla dolu yeni bir yaşam stili kazandırdı. Bu esnada küçük, minimal evler yerine tercihlerini müstakil, bahçeli ve geniş evlerden yana kullananların sayısı bir hayli fazla. İstanbul’da artan fiyatlarla ve yeni proje haberleriyle sıklıkla duyulan Beykoz ve Sarıyer’de müstakil evlerin fazla olması, bu iki ilçeyi diğerlerinden önde tutuyor. Uzaktan eğitim sürecinin desteklendiği ve devam ettirildiği dönem itibariyle şehrin bir kısmı Ege ve Akdeniz’e kalıcı olarak göç etme kararı almış, diğer kısım ise izole alanlara dağılım göstermişlerdir. Tüm bu maddelerin zincirleme etki yarattığı 2020 yılı, Beykoz ve Sarıyer’in popülaritesini arttırdı.

Fiyatlar ikiye katlandı

Hastalıkla mücadele kapsamında alınan tedbirler gayrimenkul sektörünü süzgeçten geçirdi. Türkiye genelinde yapılan araştırmalar, konut satış rakamlarının 2020 yılı içerisinde en çok artış yaşadığı ilin İstanbul, ilçelerin ise Beykoz ve Sarıyer olduğunu kanıtlamıştır. Pandeminin ilanından sonra ortaya çıkan talepler, yıl içinde konut satışlarının İstanbul’un Anadolu yakasında arttığını gösteriyor. Beykoz’un listeye ele geçirdiği kanıtlanmışken, 2019 yılının rakamlarına göre yüzde 116’lık bir artış yaşandı. Yine 2019’un aralık ayında ilçenin ortalama konut metrekare fiyatı 5 bin 661 TL’dir. 1 yıllık değişim ise 12 bin 222 TL’ye uzanıyor.

100 metrekarelik evler iki milyon lirayı aştı

Avrupa yakasına baktığımızda salgın boyunca popüler nokta haline gelen Sarıyer, yaşanan ilginin sonucunda fiyatları arttırdı. 2019 yılındaki konut satış rakamlarına kıyasla 2020’de yüzde 107 artış gören ilçe; ortalama metrekare fiyatını 9 bin 984 TL’den 20 bin 678’e çıkararak rekor kırmıştır. Yapılan son incelemelere göre, metrekaresi 100’ü geçen dairelerin iki milyon TL bandını geride bıraktığı anlaşıldı. Yeniden İstanbul’da artan fiyatları göz önünde bulundurduğumuzda 1 yıllık değişim şu şekildedir: Avcılar’da yüzde 99, Başakşehir’de yüzde 82 ve Üsküdar’da yüzde 74 artış yaşanmıştır.