Kategoriler
Emlak Haberleri

İstanbul’da deprem riskine karşı önlem yok

İstanbul’da 20 yaş üstündeki konutların üçte ikisi deprem sigortasına sahip değil. Büyük depremin beklendiği il genelindeki konutların yüzde 31’inin deprem sigortasının olduğunu söyleyen Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan; bu rakamın 3 milyon 270 bin konuta denk geldiğini belirtti.

İstanbul’da deprem bilinci oluşmadı

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, İstanbul’da 2000 ve öncesinde yapılan konutların toplam sayısının 817 bin 339 olduğunu söyledi. Bu konutların toplamda 3 milyon 270 bin adet daire yer alıyor.

İstanbul genelinde bulunan 4.7 milyona denk düşen konutların 3 milyon 270 bin adeti 20 ve üstünde yaşa sahip. Büyük deprem riskine karşı vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğini belirten Türkkan, yaşlı ve riskli konut stokundaki artışın risk faktörü olduğunu vurguluyor.

DEGÜDER Başkanı, 1999’da gerçekleşen Marmara Depremi’nden sonra Zorunlu Deprem Sigortası uygulamasının Eylül 2000’de başlatıldığını hatırlattı. Devlet tarafından sağlanan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), konutları oluşabilecek yüksek riskli afet ve eylemlere karşı güvence altına almaktadır. Bunlar arasında deprem ve depremin sebep olduğu yangın, infilak, yer kayması ve tsunami gibi afetler yer alıyor.

Uygulamanın başlatıldığı tarihten bu yana toplamda geçen 20 yılın sonucunda ülkedeki deprem sigortalı konut sayısı beklenen rakamlara ulaşmadı. Yalnızca yüzde 50 kadarını aşan konutların deprem sigortası kapsamında güvence altına alındığını söyleyen Türkkan; bu durumun oldukça üzücü olduğunu dile getirdi.

Sadece 2.4 milyon hane poliçe yaptırdı

Türkkan, İstanbul’da 2000 ve öncesine ait binalarda toplam konut sayısının 3 milyon 270 bin olduğunu ve bu rakamın yüzde 31’ine denk düşen konutların deprem sigortasına sahip olduğunu belirtti.

Böylece; kent genelinde yer alan 20 yaş ve üstü konutların 3’te ikisinden daha azı deprem ve depremin sebep olduğu sonuçlara karşı güvence altında kalıyor. Ancak belirlenen oranın dışında kalan konutların herhangi bir güvenceye sahip olmadığı bilgisi aktarılmıştır. İstanbul’da her an deprem olabileceği tehlikesinin var olduğu düşünülürse, çoğu vatandaşın riskli konutlarda yaşamlarına devam ettiği görülebilir.

DASK verilerine göre, İstanbul genelinde yaklaşık 4.7 milyon haneden yalnızca 2.4 milyon hanesinde poliçe bulunmaktadır. Yeni binalarda mutlaka deprem sigortasının yapılmış olduğu görülmesine rağmen bu binaların yalnızca yüzde 5’inde güçlendirme desteği yapılmıştır.

 3.5 milyon kişi riski binalarda yaşamını sürdürüyor

Türkkan, Türkiye’nin dünya geneline göre 10 deprem ülkesinden biri olduğunu hatırlattı.

Yapılan çalışmalara kapsamında; İstanbul’da 40 yaş üstü, yapım yılı 1980 ve öncesine denk gelen bina sayısı 262 bin 665’tir. Bir binada 4 daire olduğunu düşünürsek, 1980 ve öncesi tarihlerinde yapılmış olan binaların 1 milyon 50 bin konut barındırdığı görülebilir. Ortalama hane halkı sayısının TÜİK verilerince 3.3 milyon olduğu ve her binada en az 13 kişini yaşadığını söyleyebiliriz. Böylece yapım yılı 1980 ve öncesine denk gelen binalarda 3.5 milyon kişi yaşıyor.

“Bu yapılar için herhangi bir güçlendirme desteği bir kenara dursun, deprem sigortası bile yapılmamış durumdadır. Yeterli bilincin oluşmadığı ülkemiz genelinde bu bilinç yeniden oluşturulmalı ve biran evvel harekete geçilmelidir.”