Kategoriler
Emlak Haberleri

İstanbul’da gayrimenkul piyasası kelepir etkisi veriyor

İstanbul’da gayrimenkul fiyatlarının, diğer metropollere kıyasla çok daha ucuz kaldığını belirten KONUTDER Başkanı Altan Elmas; kentte konut fiyatlarının ortalama 1.000 doların altında seyrettiğini açıkladı. Dünyanın geri kalanında böyle bir konut fiyatının olmadığını aktaran Elmas’a göre, kentteki konutlar tam bir kelepir.

İstanbul’da gayrimenkul piyasası

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, İstanbul’un konut fiyatlarını, panel konuşmasında ele aldı. 8.Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında düzenlenen ‘Hizmet İhracatında İnovasyon’ başlıklı panelde, yabancı alıcılara satışların çok daha iyi olabileceğini aktaran Elmas, potansiyeli 25 milyar dolar olarak gördü. Türkiye’nin sorunlarına karşı daha cazip bir merkeze dönüştürülmesi gerektiğini aktaran başkan, yabancılara konut satışlarında pazarın başka isimlerle genişlediğini belirtti.

Elmas, “Yapılan bazı gayretlerin sonucunda, yabancıların 5 yıl önce varlığını bilmediği Doğu Karadeniz Bölgesi konut satışlarının önemli bir payını aldı. Körfez ülkelerinden gelen taleplerin özellikle buraya yoğunlaştığını görmekteyiz. Kapadokya ise Uzak Doğu ülkelerinden gelen yabancıların ilgisini çekiyor. Turist anlamında değerlendiriliyor olsa bile konut satışlarına ağırlık verilebilir. Yıl içinde, Çin, Vietnam ve Tayvan’ın dahil olduğu Uzak Doğu ülkelerinin pandemi sürecine erkenden girip erkenden çıkması yine Türkiye için faydalı oldu” dedi. Diğer ülkelere kıyasla nisan ve mayısı daha rahat, olumlu geçiren Türkiye; dijital platformlar üzerinden satış işlemlerini gerçekleştiren danışmanların sayesinde sektör can suyunu buldu.

Konut fiyatlarının düşüşü

İstanbul’da gayrimenkul piyasasını yeniden gözden geçiren KONUTDER Başkanı, markalı konutların üzerine yoğunlaştı. Birinci el markalı konutların yaklaşık olarak yüzde 20’sinin yabancıya satış olarak geri dönüştüğünü söyleyen Elmas, rakamı ciddi bir oran olarak görüyor. Yabancıların satın alımlarda artışa geçmesinin bir nedeni olarak döviz kurunun daha makul bir fiyat etkisi sunması örneği verilebilir. İstanbul’un zayıflayan fiyatları, eş değer metropollerle kıyaslandığında, fazlasıyla ucuz görülüyor. Metrekare fiyatlarının ortalama 1.000 doların altında seyrettiği kent, tam olarak rakamları kelepire dönüştürdü. Dünyanın ilk 30’unda yer alan ülkelerin kentlerine baktığımızda böyle bir fiyat aralığı yoktur.

Kent haberlerine göz atmak için tıklayınız.