Kategoriler
Emlak Haberleri

İstanbul’da ipotekli konut satış değerleri 1 yılda yüzde 207 arttı

İstanbul’da ipotekli konut satışlarının bir yıl içindeki artışı yüzde 207’ye ulaştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafınca yürütülen İstanbul İstatistik Ofisi, Ekim 2020 Konut Piyasası İstanbul Ekonomi Bülteni’ni kamuoyuna sundu. Paylaşılan verilere göre İstanbul’da üçüncü çeyrek gelişmeleri, Türkiye’de satış liderliğinin kent genelinde yürütüldüğü tespitini yapmıştır.

İstanbul’da ipotekli satışlar artış yakaladı

İstanbul İstatistik Ofisi tarafından yapılan araştırmaların sonucu veriler halinde yayınlandı. Toplam konut satışları arasından yüzde 17,7 dilimlik payın İstanbul’da yakalandığı gözlemlendi. Yılın üçüncü çeyreğinde konut satışlarının artışı yüzde 68,6 ile 95 bin adete yükselmiş; Türkiye genelindeki bu artış ise yüzde 49,2 oranına ulaşmıştır. Eylül ayı içerisindeki konut satışları kent genelinde yıllık artışı yüzde 9,2’ye sabitledi. Ancak Türkiye genelinde yaşanan gayrimenkul durgunluğu satış değerlerinin yüzde 6,9 kadar gerilemesine neden olmuştur.

İstanbul’da ipotekli konut satışlarında 2019’un üçüncü çeyreği 15 bin 244 adete ulaştı. 2020’de ise toplam satış adedi yüzde 207,6 artış göstererek 46 bin 894’e yükseldi. İpotekli konut satışlarında Türkiye geneline göre liderlik seviyesini koruyan İstanbul, satışlardaki payını 2019’da yüzde 27, 2020’nin üçüncü çeyreğinde ise yüzde 49,3 olarak bizlere gösteriyor. Eylül ayında ipotekli konut satışları Türkiye geneline göre yüzde 38,5 azalma yaşarken, gerilemenin İstanbul’da yüzde 13,7 seviyesine eriştiği aktarıldı.

İkinci el konutlarda yükselen satış tablosu

Üçüncü çeyrek itibariyle, konut satışlarının ikinci ele odaklandığı İstanbul’da yüzde 73,1’lik pay tespiti yapıldı. Sıfır el konutlardaki oran ise yıllık yüzde 21,7’de sınırlı kalmıştır. İkinci el konut satışlarında artan değer yüzde 96,5’e yükselmiş; eylül ayında ise bir önceki yılın aynı ayına kıyasla sıfır konut satışlarında azalan değer yüzde 15’i bulmuştur. Fakat yaşanan artışın ikinci el potansiyelini yükselttiği verilerce ispatlanırken, değer artışı yüzde 22,7’de kaldı.

Esenyurt tercihlerde bir numara

İstatistik Ofisi tarafından yılın üçüncü çeyrek değerleri bizlere konut satışının İstanbul’da yüzde 61 ile Avrupa bölgesini kapsadığını gösteriyor. Yüksek değerleri oluşturan satışlar 12 bin 781 adet ile Esenyurt’u liderlik konumuna ulaştırdı. Tercihlerde Esenyurt’tan hemen sonra gelen Pendik’in 5 bin 282 konut satışı ile ikinciliği elde ettiği görülürken, Beylikdüzü 4 bin 825 adet ile üçüncü oldu. Yıllık bazın satışlarda değer kaybı yaşamadığını ortaya koyan veriler, Eylül ayı itibariyle 9 ilçede satış oranlarının düştüğünü tespit etti. Esenler, Tuzla, Kâğıthane, Beylikdüzü, Şişli, Küçükçekmece, Başakşehir, Maltepe ve Bağcılar düşen iller sıralamasında yer edindiler.

Yabancılar konut alımını azalttı

İstanbul’da yabancılara yüzde 42,5 satış yapılmış, ancak üçüncü çeyrekte sayı 5 bin 64 ile sınırlı kalmıştır. Satışların yıllık düzeyde yüzde 5,8 azaldığının fark edilmesiyle birlikte Türkiye genelinin satış istatistikleri yakından takip edildi. Eylül ayında değişen değerler, Türkiye ve İstanbul’da yıllık bazda yüzde 20’nin de üzerinde artışa neden oldu.

Sıfır konut fiyatlarında beklenen yükseliş

Artan maliyetlerle birlikte ekonomide sarsıntı yaşayan Türkiye konut fiyatlarını giderek arttırıyor. Ağustos ayında yükselen konut fiyatları, sıfır konutta yüzde 28,9 oranına ulaştı. İkinci elde yükselen değer tablosu yüzde 23,3’lük bir artış ile Türkiye geneline meydan okuyor. Yıllık düzlemde yükselen fiyatlar Türkiye’nin geri kalanında yüzde 28,5 ile sıfır konutları öne alırken, ikinci el konutlardaki artış yüzde 25,9 oldu.

İstanbul haberlerine göz atmak için tıklayınız.