Kategoriler
Emlak Haberleri

İstanbul’da kasım ayına ait konut satışları 5 ilçeyi öne çıkardı

İstanbul’da kasım ayı içerisinde yapılan konut satışları 5 ilçeyi öne çıkardı. Haziran ayında başlatılan ve yalnızca iki ay süren düşük faizli kredi paketleri satışlar kadar konut fiyatlarını da yükseltmişti. Bu süreçte bankadan onay alabilen vatandaşlar konut satın almayı başardı. Fakat ilerleyen zamanla birlikte ağustos ayında yükselişe geçen kredi oranları, eylül ayında yüzde 1 sınırını yakalamıştır. Bunun psikolojik sınır olduğunu aktaran pek çok uzman, konut satışlarının aynı hızda devam edebilmesi için yeni bir kampanyaya imza atılması gerektiğini söyledi. Sektör öncülerinin de desteklediği kampanyanın yeniden başlatılmaması ise sektörü durgunluğa uğratmaya devam ediyor. İşte tam da böyle bir ortamda İstanbul’da kasım ayının getirisi artan satışlar oldu.

İstanbul’da kasım ayının getirileri

Konut alma isteklerine rağmen Türkiye genelinde çoğu vatandaş bütçesine uygun bir konut bulamıyor. Özellikle yatırımcı olmayanların konut alabilmesi için başvurduğu krediler gereğinden fazla fiyat çıkarmaktadır. Potansiyel alıcıların kaybedilmeye başlandığı son dönemde, İstanbul’da kasım ayı içerisinde artışa geçen konut satışları sektördeki umudu koruyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İstatistik Ofisi tarafından sonuçlanan araştırma verileri, İstanbul geneline ilişkin piyasayı olduğu gibi aktarmaktadır. Aralık 2020 Konut Piyasası İstanbul Ekonomi Bülteni başlığı altında yayınlanan rakamlar, 39 ilçeden 5’inde yükseliş eğilimi tespit etti. Konut satışlarında bir önceki yılın ortalamasına göre yaşanan artış yüzde 6,8’ken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaşanan azalma 15,1’dir. Toplam satış rakamının 21 bin 158 olduğunu kanıtlayan sonuçlar, Türkiye genelindeki konut satışlarının da bir önceki yılın ortalamasına göre aynı oranda gerçekleşti. Fakat 2019’un kasım ayına göre yaşanan azalma yüzde 18,7’dir. Kasım ayında toplam konut satışlarının İstanbul’daki payı ise yüzde 18,8 olarak kaydedildi.

Alıcı ikinci el tercih etmeye devam ediyor

İstanbul’da kasım ayı konut satışlarında öne çıkan ikinci el konut satışları yüzde 70,8 değerini gördü. Bir önceki yılın ortalamasına göre yaşanan bu artış yüzde 23,7’ye denk geliyor. Sıfır konut satışlarına baktığımızda yaşanan azalma yüzde 19,8’i buldu. 2019’un kasım ayına göre İstanbul’daki ikinci el satışları yüzde 8,8 kadar azalma yaşarken, bu gerileme sıfır konutlarda yüzde 27,3’tür. Satış türü bazında yapılan araştırma, kasım ayının bir önceki yıl ortalamasına göre ipotekli satışı yüzde 7,6 arttırdığı yönünde sonuçlandı. İkinci el satın alımlarında kullanılan ipotek bir önceki yılın ortalamasına göre yüzde 17,1 artış yaşamıştır. Sıfır ipotekli konut satışlarının yüzde 10,8 azaldığını gösteren aynı araştırma sonuçları; bir önceki yılın kasım ayına kıyasla ikinci el konut satışlarında yüzde 37, sıfır konutlarda yüzde 43 azaldı.

Konutta satışı yüksek ilçeler sıralaması

İstanbul’da ilçelere göre artan satışlar en çok Zeytinburnu, Beykoz, Esenyurt, Çekmeköy ve Sultanbeyli’yi listeye aldı. Tam tersi yönde azalışın artarak devam ettiği ilçeler sıralamasında ise bizleri Esenyurt, Başakşehir, Küçükçekmece, Sultangazi ve Gaziosmanpaşa karşılıyor. Fiyatların sıfır konutlarda yüzde 29,5 olarak arttığı İstanbul geneli, ikinci el konutlardaki artışı yüzde 27,3 bazında karşımıza çıkardı. Yabancıların tercih listesinin ilk sırasına yerleşen İstanbul, bir önceki yılın ortalamasına göre satışları yüzde 40,6, bir önceki yılın kasım ayına göre ise yüzde 29,6 kadar arttırmıştır. Toplam konut satışının yüzde 18,8’inin İstanbul’da yapıldığı görülürken, yabancı alıcıların tercihleri yüzde 49,2 oranında İstanbul’da oldu.

Exit mobile version