Kategoriler
Emlak Haberleri

İstanbul’da kiralık konut fiyatları düşecek mi?

İstanbul’da kiralık konut fiyatlarında son bir sene içerisinde yüzde 50’yi aşan artışlar yaşanmıştır. Peki İstanbul’da kiralık konut fiyatları düşecek mi? Oluşan bu artışlar, “Kiralar düşecek mi?” sorusunu beraberinde getirmektedir. Remax Sonuç Bağdat Caddesi Gayrimenkul Danışmanı Mustafa Kemal Işık; “Bir senede yeni konut üretiminin azalması, yükselen konut fiyatları ve faiz oranlarının etkisiyle kiralık konut fiyatları artışa geçmiştir. Ayrıca kiralık konut fiyatları üniversitelerin açılmaya başlamasıyla zirveyi görmektedir. Fiyatların düşmesini beklemiyoruz. Bilakis aynı hızla olmasa bile artışlar devam edecek.” şeklinde konuşmuştur.

Covid-19 salgın sürecinde inşaat sektöründe yaşanan duraksama ve artan faiz oranlarına bağlı olarak artışa geçen kiralık konut fiyatları artışa geçmiştir. Ayrıca kiralık konut fiyatlarındaki artış üniversitelerin açılmasıyla hız kazanmıştır. Kiralık konut stoğu artan talebi karşılamakta zorlanma yaşanmıştır. Özellikle İstanbul’da son 1 ayda fiyatlarda şaşırtıcı artışlar görülmüştür. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) emlak pazarlama platformunun verileriyle hazırlanan araştırmaya göre; İstanbul’da geçtiğimiz seneye göre kira fiyatlarında yüzde 50,7 oranında artış yaşanmıştır. Son 1 aylık dönemde ise kira fiyatları yüzde 8,4 artmıştır. Ağustos 2020’de 100 metrekarelik bir konutun ortalama kirası 2.100 TL civarlarındaydı. Ancak bu rakam 1 yılda 3.100 TL seviyelerine çıkmaktadır.

Remax Sonuç Bağdat Caddesi Gayrimenkul Danışmanı Mustafa Kemal Işık, son bir aylık hareketlilikte öğrencilerin konut arayışlarının etkili olduğunu belirtmiştir. Ayrıca Işık; “Üniversitelerin yüz yüze eğitime başlaması kararının ardından, öğrenci ve aileleri ev arama telaşına girmiştir. Öğrenci yurtları ilk seçenek olarak görülse dahi yurtların okula uzak konumda olması, fiyat-performans açısından bekletiyi karşılamaması gibi sebepler talebi kiralık konuta çevirmektedir. Salgın döneminin yarattığı sağlık hassasiyeti de tercihte belirleyici bir etken olmaktadır.” şeklinde bilgi verdi.

Yabancı yatırımcı talebi fiyatları artırdı

Gayrimenkul Danışmanı Mustafa Kemal Işık, konut sektöründe 250.000 dolarlık yatırım karşılığında yabancılara vatandaşlık hakkı tanınmasının, fiyatlardaki artışı dolaylı olarak etkilemekte olduğuna değinmiştir. Ayrıca Işık; “Yabancıya konut satışı ağustosta, 2020’nin aynı dönemine göre yüzde yüzde 50,7 artarak 5.866’e ulaşmıştır. Yabancı yatırımcıların vatandaşlık alabilmek için satılık konutlara yönelmeleri, konut fiyatlarını artırmaktadır. Böylece kiralık konutlar da bu durumdan dolaylı olarak etkilenmektedir. Özellikle, Kadıköy Bağdat Caddesi gibi modern yapılara sahip, hayat standardının yüksek olduğu bölgelere büyük istek bulunmaktadır. Ayrıca bu bölgelerde kira artışları da çok yüksek seviyelerde görülmektedir.” ifadelerini kullanmıştır.

Düzensiz göç dalgası etkisi

Işık, Türkiye’deki düzensiz göçlerin yaşanması da kiralık konut piyasasını etkilediğine dikkat çekmiştir. Ayrıca Işık; “Türkiye, belirli aralıklarla yoğun göçe maruz kalan bir ülkedir. İstanbul’da halihazırda, 500.00ü’den fazla Suriyeli göçmenin yaşadığı tahmin edilmektedir. Suriyeli göçmenlere ek olarak, Lübnan, İran, Irak, Afganistan gibi ülkelerden de göç dalgası gelmektedir. Bu bölgelerden gelen sığınmacı ve göçmenlerin barınma ihtiyacı piyasada arz-talep dengesini değiştirmektedir.” sözlerine değinmiştir.

İstanbul’da kiralık konut fiyatları düşecek mi?

Gayrimenkul Danışmanı Mustafa Kemal Işık, kiralık emlak sektöründe hem konut arayanlar hem de konut sahipleri açısından zorlu bir süreç yaşandığına değinmiştir. Bununla birlikte Işık; “Her iki tarafın da güvenilir bir limana ihtiyacı bulunmaktadır. Konut arayanlar ve konut kiralamak isteyenler, her iki tarafa da eşit mesafede durabilecek, mesleki yeterlilik belgesi ve ilgili sertifikalara sahip gayrimenkul danışmanlarından destek almalıdır.” şeklinde sözlerine eklemiştir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version