Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

İstanbul’da ofis kiraları düştü… Kiralanan ofis sayısı ise arttı

Türkiye genelindeki ofis kiraları döviz bazında yaklaşık yüzde 6 oranında düşerken perakende pazarında ortalama yüzde 12 oranında bir azalma kaydedildi. Düşüş bu yılın ilk üç çeyreğinde de görüldü.

İstanbul’da ise ofis kiraları düşerken yılın üçüncü çeyreğinde kiralanan ofis sayısı önemli ölçüde arttı. İstanbul’daki metrekare bazında kiralanan ofis sayısı ikinci çeyreğe göre yüzde 62,05 oranında artış gösterdi. Bu dönemde kiralanan ofislerin yüzde 33,56’lık payi Anadolu Yakası’nda gerçekleşirken geri kalan pay, Avrupa Yakası’nın oldu.

Cushman & Wakefield firmasının hazırladığı rapora göre; toplam 100 bin 910 metrekare genişliğindeki yeni ofis alanının pazara girdiği ve toplam arzın 6,46 milyon metrekareye ulaştığı görülüyor. Bu yılın üçüncü çeyreğinde kiralanan ofis sayısı, 2019 yılının ikinci çeyreğine göre yüzde 62 oranında artış gösterdi. Ancak üçüncü çeyrekteki bu rakam, geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğine göre yüzde 4,84 oranındaki düşüşe işaret etti. 

Ofis kiraları ne kadar?

2019’un üçüncü çeyreğine ilişkin rapora göre lira bazında İstanbul’un Anadolu Yakası’nda metrekare başına birincil ofis kiraları 120 lira, Beşiktaş’ın semti Levent’te 170 lira; Gayrettepe ve Maslak’ta ise 105 lira olarak kayda geçti. Metrekare başına ofis kiraları İzmir’de 65 lira olurken bu rakam Ankara’da ise 70 lira olarak gözlemlendi.

Ümraniye’de kurulması planlanan İstanbul Finans Merkezi’nin faaliyete geçmesiyle, şehirdeki ofislere olan taleplerindeki artışın da hız kazanacağına yönelik tahminler yer aldı.

Türkiye Pazar Analizleri Üçüncü Çeyrek Raporu‘na göre AVM alan büyüklüğü 80 bin metrekarelik yeni arz ile toplamda 12,99 milyon metrekareye genişledi. Raporun 2019 yılının ağustos ayına ilişkin verilerindeki AVM Ciro Endeksi ise vatandaşın artan harcamalarıyla beraber 2018 yılının aynı ayına göre yüzde 7,8 oranında yükseldiği görüldü.

Ayrıca ofis, sanayi ve lojistik alanlarındaki yeni yatırımların da yavaşlayarak devam ettiği gözlemlendi. Rapordaki verilerden Türkiye’nin ekonomik sürecinde toparlanmaya girdiğine yönelik değerlendirmede bulunuldu.