Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

İstanbul’da ofis ve mağazaların yüzde 22’si boşaltıldı

İstanbul’da ofis ve mağaza kiralamaları pandemi dönemi sonrasında yüzde 22 oranlı boşaldı. Capital dergisinin düzenlemiş olduğu habere göre, ofis kiraları yarıya indirildi. Ancak İstanbul’un çalışma hayatında en parlak Levent-Maslak hattında bile bugün bazı ofisler boş kaldı.

İstanbul’da ofis ve mağaza kiraları yarıya indi

Capital dergisinin haber içeriğinde, İstanbul’un iş dünyasına kapı açan Levent-Maslak hattında bundan 5 yıl önce yer bulunmuyordu. Ancak Mart ayından bu yana tüm dünyada salgın hastalığın patlamasının ardından gelişmiş Avrupa ülkeleri dahil, ekonomik daralmalar görüldü. Özellikle döviz ve altın artışıyla birlikte Türk lirasında değer kaybı yaşamaya devam eden Türkiye’de yoğun bir ekonomik baskı yaşanıyor.

Pandemi süresi boyunca iş hayatına adım atamayan pek çok sektör temsilcisi ofislerini yeniden açmamak üzere kapattı. Gayrimenkul danışmanlığı yapan JJL şirketinin veriler doğrultusunda yayımlamış olduğu raporda İstanbul’daki ofislerin yüzde 22’si boşaltılmıştır.

İstanbul’da yaşanan bu dramatik sahnenin pandemi dönemi sırasında artış gösterdiği ve günümüzde de aynı hızda devam ettiği belirtildi. Değişen ekonominin yönünü daha net görebilmemiz için 5 yıl önceki İstanbul ile şimdiki İstanbul karşılaştırıldı. İstanbul’da ofis tercihi yapanların A sınıfını öne çıkardığı süreç 60 şirketin yeni yerini bulmasıyla değiştirildi. Geçen yıldan itibaren başlayan bu değişim, 2020 yılının ilk 6 ayında 26 kurumsal şirketin taşınmasına neden oldu. 2019’un Eylül ayından itibaren ofis kiralarındaki düşüşler, pandemi döneminde yaşanan olumsuzluğa karşı yeni ofis talebi ve evden taşınmalarında artışına sahne olabilir.

Çevre denetim çalışmaları sürüyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetkilileri tarafından yılın ilk 7 ayını kapsayan çevre denetim çalışmaları, Çevre Kanunu’na aykırı hareket eden toplam 2 bin 798 işletmeye 129 milyon 401 bin 768 lira ceza uygulanmasına neden oldu. Bu işletmelerden yalnızca 156’sının faaliyetine son verildiği bilgisini paylaşan Bakanlık, sene başından bu yana 17 bin 746 çevre denetimini gerçekleştirdi.

Ocak-Temmuz dönemini kapsayan süreçte en çok ceza yiyen il ise İstanbul oldu. Çevre Kanunu’na aykırı faaliyette bulunan işletmelere 37 milyon 91 bin 477 lira ceza uygulanmıştır. Denetimlerde Türkiye’nin Ankara başta olmak üzere diğer illeri de öne çıkmıştır. 19 milyon 333 bin 918 lira ile Ankara’da görülen ceza bedeli; Sakarya’da 15 milyon 373 bin 129 lira, İzmir’de 5 milyon 211 974 lira ve Tekirdağ’da 4 milyon 732 bin 731 lira oldu.

Ekonomi haberlerine göz atmak için tıklayınız.