Kategoriler
Proje Haberleri

İstanbul’da otopark sorununa GABORAS’tan çözüm önerisi

İstanbul’da otopark sorununun çözüme kavuşturulabilmesi adına okul bahçelerini öneren GABORAS Üst Yöneticisi Kurtuluş Altun, bakanlığın müsaade ettiği bahçelere 4 katlı otopark yapılması fikrini öne attı.

İstanbul’da otopark sorununa karşı ilk hareket

Gayrimenkul Borsası AŞ (GABORAS) Üst Yöneticisi Kurtuluş Altun tarafından otopark sıkıntısına çözüm yöntemleri arandı. İstanbul’da otopark sorununa karşı okul bahçelerine yapılacak 4 katlı otopark fikri için Milli Eğitim Bakanlığı’nın yanıtı bekleniyor. Altun’a göre bakanlık mülkiyeti altındaki atıl okullar sorunların çözüme kavuşturulacağı başlıca alanlara zemin hazırlamaktadır. Bu türden okulların toplam sayısının 2 bin 262 olduğunu belirten yönetici, “Bahçelerde geliştirilen otoparklar sayesinde 1 milyon araç kapasitesi İstanbullulara kazandırabilir” dedi.

İstanbul’un üzerine binen park sorununa karşı belirlenen okul alanlarının eğitim ve öğretim faaliyetlerine kapalı olması durumunda dönüştürülebileceği fikri dikkat çekiyor. Altun, bu türden otoparkların yeraltında geliştirilebileceğini söyledi.

Araştırmalar tamamlandı

Oluşan soruna karşı araştırma içine giren GABORAS, verileri toparladıktan sonra AA muhabiri aracılığıyla kamuoyunun bilgisine sundu. Trafiğe kayıtlı araç kapasitesinin İstanbul’da 4 milyon adeti aştığını belirten Altun, “Bu araçların en büyük sorunu parktır” dedi.

Akşam saatlerinde bazı sokak ve caddelerin araçlardan geçilemeyecek duruma geldiği düşünülürse fikir son derece makul olacaktır. İstanbul’daki araçların kapladığı alan Güngören, Beyoğlu, Bayrampaşa, Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa, Fatih, Kağıthane, Şişli ve Adalar’ın yüz ölçümüne eşit görüldü. Bu ilçeleri birbirine bağladığımızda 25 bin kilometrelik bir yol ortaya çıkıyor.

Sorunun ortadan kaldırabilmesi için yapay zeka ve big data analizleri üzerinden çeşitli senaryolar oluşturuldu. GABORAS bünyesi altında yapılan araştırmada 3 bin 149 okul incelemeden geçti. Son kararla birlikte, 2 bin 262 farklı yerde bulunan okulların bahçesi dönüşüm için oldukça ideal. Milli Eğitim Bakanlığı’na kayıtlı olan okullarda yapı ve kampüsler es geçilirse otopark için kullanılacak 11 milyon 236 bin metrekare alan var. Hemzemin kullanımlarında 247 bin 207 araç kapasitesine ulaşılırken, yeraltında 2 katlı bir alan 494 bin 414 adet araç kapasitesini kaldırabilmektedir. Bu sayı 4 kata çıkarılırsa 988 bin 829 adet araca yükseliyor. Eğer müsait her alana 4 katlı otopark yapılırsa sayı 1 milyona erişecektir.

İstanbulluların korkulu rüyası bitecek

GABORAS CEO’su Altun, İstanbul’da otopark sorununa karşı birçok kez fikir önerileri getirildiğini ancak uygulanmadığını söyledi. Pandemi sürecinde uzaktan eğitime geçilmesi ise fikrin uygulanması açısından müsait ortamı yaratmaktadır. 30-40 milyar avroluk bir fon değerine ulaşabilmek için alanların mutlaka menkulleştirilmesi gerektiğini aktaran Altun; kendi kaynağımızı ürettiğimiz zaman otopark sorununun ortadan kalkacağından bahsediyor.

İSPARK araç kapasitesinde yetersiz

İstanbul Otopark İşletmeleri Ticaret AŞ (İSPARK) altındaki alanlarda araç kapasitesi 102 bin 312 adet ile sınırlı kalmıştır. İSPARK’ın özelleştirildiği dönemde 4 milyar avroluk değerinin biçildiğini anımsayan Altun, geliştirdikleri fikrin önemini savunuyor. Yapılan araştırmalar doğrultusunda atıl alanlar üzerinde yapılacak 4 katlı yeraltı otoparkları 1 milyon araç kapasitesini rahatlıkla karşılayabilir. İSPARK’ın 10 katına çıkan kapasite için biran evvel harekete geçilmeli.

GABORAS haberlerine göz atmak için tıklayınız.