Kategoriler
Emlak Haberleri

İzmir Bayraklı’da kentsel dönüşüm için sonuç arayışı devam ediyor

İzmir Bayraklı’da kentsel dönüşüm haberlerine karşılık bölge sakinleri yenileme işlemlerine sıcak bakmamıştı. Daha önce acilen kentsel dönüşüm projesi yapılması gerekliliğini öne çıkaran Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, dönüşüm fikrine karşılık dava sürecinin devam ettiğini aktarmıştır. Ancak bölgede yüzde 10’luk kesim tarafından kabul gören projede mahkeme sonucu alınamadan depreme yakalandı. Riskli yapıların varlığı nedeniyle enkaz bölgesine dönüşen ilçede kurtarma çalışmaları sürüyor.

İzmir Bayraklı’da deprem yıkıcı etkisini gösterdi

İzmir’in Seferihisar açıklarında iki gün önce meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki şiddetli deprem Bayraklı ilçesini yıkmaya yeterliydi. Yabancı basında 7 ve üstü olarak bildirilen depremin yol açtığı yıkım, pek çok insanın göçük altında nefes almaya çalışmasıyla noktalandı. İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den edinilen bilgiye göre ilçede 20’nin üzerinde can kaybı yaşanmakta. Enkaz altında AKUT ve UMKE ekipleri tarafından arama kurtarma süreci devam etmektedir. Yıkılan apartmanların yaşam sakinlerinden birçoğuna ulaşım sağlanamamışken, bazıları 15 saatin sonunda yeniden temiz havaya kavuşturuldu. Bölgeye yardım eli uzatan diğer büyükşehir ve illerin belediye başkanları ise bölgede yürütülen çalışmaları yakından takip ediyorlar.

Vatandaşlar ikna edilememişti

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında İzmir Bayraklı’da değişime göz kırpan isim Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal olmuştu. Bölgenin altyapısal olarak sağlam olmadığına dikkat çeken Sandal, yenileme işlemlerinin vatandaşlar tarafından kabul edilmediğini açıklamıştır. Yalnızca yüzde 10’un kabul ettiği programa ilişkin dönüşümde yeni bir yolun hukuki yollardan arandığını Habertürk aracılığıyla duyuran başkan, sonuca varılamadan depremle karşılaşmaktan dolayı üzüntü yaşıyor. Vatandaşlara 2012 yılında Bayraklı Belediyesi tarafından, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallelerinin dönüşümden geçmesi gerektiği söylenmişti.

60 hektar büyüklüğünde sınırların genişlediği alanda dönüşüm projesine imza atmak için sabırsızlanan belediye için İzmir Büyükşehir Belediyesi arka çıkmıştı. Bölgede alan ve çevresi olmak üzere toplamda 310 hektarı tarayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ulaşım ve jeolojik etüt çalışmalarını tamamlamıştır. 60 hektarlık izne sahip olan Bayraklı Belediyesi ise dönüşüm projesini hazırlayarak vatandaşın bilgisine sundu. Vatandaşların dönüşüm fikrine sıcak bakmadığı haberlerine karşı belediye başkanı hukuki yoldan izin alma yoluna girdi. Fakat mahkeme süreci tamamlanmadan depremin yıkımı tüm ilçeyi sarmıştır.

“Zaman kaybetme lüksümüz yok”

Daha önce İzmir Bayraklı’da vatandaşları ikna edemeyen Bayraklı Belediyesi Başkanı Serdar Sandal, yapmış olduğu açıklamada “Zaman kaybetme lüksümüz yok” demişti. 60 hektar üzerinde tespit çalışmalarının tamamlandığını söyleyen Sandal, dönüşümü başlatmak adına gerekli prosedürleri halletmiştir. Vatandaşlara sunum yapan ekiplerin yalnızca yüzde 10 kadar kısmını ikna edebilmesi süreçte büyük bir pürüz yarattı. Yıllar boyunca bölgenin sorunlu olduğu konusunda basına bilgi veren başkan, çoğu binanın mühendislik hesabı olmaksızın inşa edildiğini dile getirdi.