Kategoriler
Emlak Haberleri

İzmir depreminin ardından yeni ev arayışları dikkatle sürdürülmeli

İzmir depreminin ardından ev sahipleri dahilinde gayrimenkul satışlarında artış yaşandı. Evini yeniden gözden geçirenlerin yeni binaları tercih ettiğine değinen Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan; Gölcük depremini yaşayan İstanbulluların arayışında malzeme kalitesinin önemli olduğunu belirtti. Deprem gerçekliğinin yeniden fark edildiği son günlerde ev satın alma ya da kiralamada kişilerin dikkatle incelemesi gerekenler hakkında bilgi veren Hakan Akdoğan, fırsatçıları tanımanızı istiyor.

İzmir depreminin ardından yeni binalar tercih edildi

İzmir depreminin ardından Türkiye genelinde deprem hatıraları canlandı. Ev arayışlarının kent içinde sürmesine karşılık kişilere dikkat etmeleri gerekenleri sıralayan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan; özellikle binalarda kalite arayışına girilmesi gerekliliğini öne çıkarıyor. Çoğu ev sahibinin kendi evi demeden terk ettiği konutlarda malzeme kalitesinin düşük olması sebebiyle boş kaldığı görülürken, yeni binalara olan yönelimde artış var. Malzeme kalitesinin depreme dayanıklılık bakımından son derece önemli olduğunu vurgulayan Akdoğan, “İlan siteleri veya afişlerde bina yaşı yazıyor olsa bile doğruluğundan emin olun. İnternet sitelerinde veya satıcının beyanı doğrultusunda tatmin olmayanlar için DASK Poliçesi sunulmaktadır. Poliçede mülk ile ilgili elde edilmek istenilen tüm bilgilerin yine beyana dayalı olduğu unutulmamalı. Bu nedenle bina yaşı, büyüklüğü ve katı gibi bilinmesi gereken durumları birinci ağızdan almak yerine, belgeli olarak istenmesi doğru olacaktır.” dedi.

Binaya dair bilgiler nasıl elde edilir?

Hakan Akdoğan, satın veya kiralama durumlarına karşı kişilere dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. Eski binalarda dış cephelerin tamirattan geçirilerek yeni bir görünüme kavuşturulduğunun altını çizen Akdoğan, iç bölümlerinde de aynı sürecin işlediğinden bahsediyor. Bu yüzden evin dış cephesi veya iç bölümlerine bakarak ev almak isteyenlerin yanlış bir yol izlediği çok açıktır. Binanın yaşı hakkındaki bilgileri bu tür kapamalar yüzünden çoğu kişi yanlış yorumda bulunabilir. Yaşı öğrenmek için kişilerin yapması gereken ise şunlardır: “Binanın bulunduğu ilçe belediyesi veya tapu müdürlüğüne başvurarak o binaya ait yapı ruhsatı veya yapı kullanım izin belgesi sorgulanmalı. Bununla birlikte başka bir öneri olarak; yine belediyeden emlak beyan değerini gösteren belge talep edildikten sonra bu belge üzerinden inşaatın bitiş tarihi öğrenilebilir.” Belgelerin KVKK kapsamı gereği mülk sahibi tarafından talep edilmesi gerekeceğini hatırlatan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı; mutlaka ev sahibinden bu belgelerden birinin istenmesi ve elde edilen belgede inşaat bitiş tarihine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

İzmir haberlerine göz atmak için tıklayınız.