Kategoriler
Emlak Haberleri

İzmir depreminin sorumlularından 7’si cezaevine gönderildi

İzmir depreminin aranan sorumlu isimlerinden 9’u gözaltına alınmıştı. İlk belirlemelere göre 11 kişi olduğu tespit edilen müteahhit ve fenni mesullerden 7’sinin tutuklanmasına, 2’sinin ise adli kontrol şartı ile serbest bırakılması kararına gidildi.

İzmir depreminin sorumlu isimleri ortaya çıktı

Geçtiğimiz 30 Ekim tarihinde meydana gelen 6,6 şiddetindeki büyük depremin merkez üssü İzmir’in Seferihisar ilçesi olarak açıklanmıştı. İl genelinde en büyük zararı alan ise Bayraklı ilçesi oldu. Yıkılan ve hasarı ağır olan binalarda ölüm ve yaralanmalara sebep olan sorumlular İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının başlatmış olduğu soruşturma kapsamında arandı. İlk belirlemelere göre 3 müteahhit ve 4 fenni sorumlunun yanı sıra 1 market sahibi ve 1 yapı market sahibi olayda sorumlu tutuldular.

Gözaltı bitti, sırada hapis hayatı var

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında İzmir depreminin ardından asıl ölüme sebebiyet veren isimler ortaya çıktı. Toplamda 11 kişi olduğu belirtilen dosyada, müteahhit ve fenni mesullerin yanı sıra market sahiplerinin de varlığı görüldü. Şüpheli isimlerden Yağcıoğlu Apartmanı’nın müteahhidi Ş.A ile fenni mesul O.A, Yılmaz Apartmanı’nın market sahibi M.Y ile aynı apartmanda fenni mesul olduğu bildirilen N.B cezaevine gönderildi. Tutuklama kararı çıkanlar arasında Emrah Apartmanı fenni mesulü T.A, Doğanlar Apartmanı müteahhidi Ç.D ve Rıza Bey Apartmanı müteahhidi H.H.Ö isimli şahıslarda bulunmaktadır. Yapılan detaylı soruşturmanın ardından yargı merci tarafından verilen karar aşaması 7’sini hapis hayatına mahkum etti. Ancak Cumhuriyet Sitesi’nin B ve C Bloklarından fenni mesul olduğu tespiti yapılan E.İ ve Yılmaz Apartmanı’ndan market sahibi R.Y’nin adli kontrol şartıyla serbest bırakılması kararı çıktı.

“O zamanın şartlarına göre yaptık”

Başsavcılığın dosyasında yer edinen müteahhitlerin savunmaları, “Biz o zamanın şartlarına göre inşaatı yaptık. Eksik ya da yanlış malzeme kullanmadık” şeklinde oldu. Kolon kestiği iddia edilen market sahibi ise kolonlara dokunmadığını, 2002 yılında ilgili yeri kiraya verdiklerini, 100’ün üzerinde gayrimenkulün sahibi olduğunu açıkladı. Savunmasına ‘Böyle şeylerle uğraşmayacağını’ ekleyen market sahibi, yeterince gelir elde ettiğini ifade etti.

“Kolonları kaydıranlar sorumlu tutulmalı”

Yağcıoğlu Apartmanı’nın müteahhidi Ş.A’nın Adliye’ye götürülürken ki açıklaması şu şekilde oldu: “Ben Yağcıoğlu Apartmanı’nın müteahhidiyim. Bizim bir suçumuz yok. Kolonları kaydıranlar sorumludur.”

İzmir hakkında daha fazla habere göz atmak için tıklayınız.