Kategoriler
Emlak Haberleri

İzmir İranlıların yeni yatırım merkezi haline gelmeye başladı

İzmir ili yabancıya konut satışında ön sıralarda yer almaya devam ederken, İranlı yatırımcılar ülkeye akın etmeye başladı. Pandemi dönemi boyunca duraksayan gayrimenkul sektöründe yabancıya satışta ciddi rakamlar kaybedilmiş; ancak yeni normalin tüm dünya ülkelerinde yeniden başladığı süreçte, yabancı yatırımcılar Türkiye’ye doğru yola çıkmıştır. En çok İzmir’de el sıkışan İranlı yatırımcılar kısa sürede diğer ülkelere kıyasla birincilik elde etti. Çoğu İranlının konut satın alarak Türk vatandaşlığına geçmek istemesi ise sosyal medya kullanıcılarında soru işaretlerine neden oldu.

İzmir, İranlıların göz bebeği haline dönüştü

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinin birkaç ay içerisinde ekonomik durgunluğa yol açtığı bilinirken, hükümet yakın zamanda yeniden yatırımcıları ülkeye çekebilmek adına girişimlerde bulundu. Aynı zamanda ülke içinde gerçekleştirilen girişimlerle birlikte haziran ayında konut satışları rekor seviyelere erişti.

Sınır kapılarının yeniden açılmasını fırsat bilen yeni yabancı yatırımcılar arasına katılan Çinliler, İranlıların gerisinde kaldı. Komşu ülkenin vatandaşlarının Ege Bölgesi hasreti içerisinde geldikleri Türkiye’de, Türk vatandaşlığı alarak oturum gerçekleştirmek isteyenlerin sayısı azımsanamayacak düzeye erişti. Yoğunlukla İzmir’den konut satın alan İranlılar, özellikle yakınlığı ve güvenilirliği ile bilinen İzmir’i tercihlerde ilk sıraya koydu.

Bir zamanlar İran’da yedek parça sektöründe çalışan Vahid Raghebi, 8 yıl önce İzmir’e gelmesinin ardından Türkiye’ye yerleşme kararı aldığını açıkladı. Günümüzde emlak danışmanlığı yapan Raghebi, “İzmir’i beğendim. İranlı ve Arap müşterilerin kendi dilinde birini bulamadığını ve burada zorluk çektiklerini gördüğümde emlak işine başladım. Bu ihtiyacı fark ederek müşterilere güvenli alışveriş sağlamayı başardım.” dedi.

Kültürel yakınlık İranlıları ülkeye çekiyor

Pandemi ilan edilen birkaç ay boyunca satışların duraksadığını belirten Vahid Raghebi, düşük faizli kredi desteklerinin ardından emlak sektörünün eskisi gibi hareket kazandığını söyledi. Sınırların kapalı olduğu süreç boyunca İranlı müşterilerin ülkeye gelemediği, fakat mevcut yatırımcılarla ilişkilerin başarılı bir şekilde sürdürüldüğü aktarıldı.

Emlak danışmanı Raghebi, “Salgın hastalıktan önce ülkeye ziyarette bulunanlar arasında satış işlemleri tekrar başladı. Türk vatandaşı olmak isteyen pek çok İranlı vatandaş bulunuyor. İranlıların fazlaca bilmediği İzmir’in tanıtımını bizler gerçekleştirdik. Böylece ilginin kısa zaman içerisinde büyüdüğü görüldü. İran, Irak, Afganistan’ın ardından Avrupa ülkelerinin de İzmir’e olan ilgisi arttı. Talepler yoğunluklu olarak Alaçatı, Çeşme ve Urla’dadır. İran’da gayrimenkul fiyatlarının daha yüksek olması da Türkiye’yi tercihte ilk sıralara koyuyor. Aynı zamanda İzmir kültürünün yakınlığı nedeniyle en çok yatırımın bu il üzerinde olması kaçınılmazdı. Ulaşımın ve yakınlığın kolay olduğu bölgede, gelenlerin çoğu paralı yatırımcılardır.” dedi.

Türk vatandaşı olmaya karar verdi

İzmir’e geldikten sonra kenti beğenen mimar Mohamad Reza Shahmivi (35), 7 ay önce Türk vatandaşlığına geçme kararı aldığını belirti. İzmir’in güvenli bir şehir olduğunu dikkat çeken Shahmivi, tatil için tercih ettiği İzmir’de daire alan arkadaşlarını gördü. Ardından 9 yaşındaki kızının da burada yaşamına devam etmesini isteyen mimarın ilk işi konut sahibi olmak oldu.

Türk vatandaşlığı kazmak için harekete geçen İranlı Shahmivi, İzmir’in yatırım için kolay bir şehir olduğunu fark etti. Türk vatandaşlığına geçtikten sonra yatırımlar yapmayı planlayan Shahmivi, “Kültürel anlamda İran ile İzmir benzeşiyor. Üstelik İran Tahran’a göre İzmir’deki satılık konut fiyatları daha düşük. İkinci konutumu yakın zamanda 1 milyon 190 bin TL’ye satın aldım. İlkini ise bir süre önce 780 bin TL’ye almıştım. Son aldığım konutun yapımı sürmekte. 2021 yılında teslim aldıktan hemen sonra İzmir’de yaşamımı devam ettireceğim. Evim site içerisinde ve sosyal olanakları oldukça fazla. İzmir ile İran’ın kültür bakımından yakın olması da bizlerin tercihleri için büyük bir etmen oldu. Ayrıca kızımın burada daha serbest büyümesini istiyorum. Üstelik ülke içerisinde yatırıma ambargo olmadığı için yatırımın önü açık. 6-7 ay önce verdiğim kararın arkasında durarak, vatandaşlık işlemlerini başlattım. İşlemlerin ise birkaç ay daha sürmesi bekleniyor.”

Emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız.