Kategoriler
Emlak Haberleri

İzmir’de depremzedelere hazırlanan konut projesinin detayları paylaşıldı

İzmir’de depremzedelere konut projesi hazırlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışmalarına kaldığı yerden devam ediyor. Son duruma ilişkin detayları aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, hak sahiplerine 2+1 ve 3+1 evlerin verileceğini söyledi. Bayraklı ilçesindeki yıkılan binaların 8 ila 9 kat arasında değiştiğini belirten Kurum, yeni binaların zemin +5 şeklinde yükseleceğini bildiriyor.

İzmir’de depremzedelere konut müjdesi!

30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen büyük depremin ardından İzmir’de depremzedelere konut projesi geliştirme sözü veren Bakan Murat Kurum, konuya ilişkin açıklamada bulundu. En büyük zararın Bayraklı ilçesinde olduğunu hatırlatan Bakan, ilçede yıkılan binaların genellikle 8-9 kat arasında değiştiğini tespit ettiklerinden bahsediyor. Eski binalardaki yüksek katların yerine zemini sağlamlaştırma girişimleri zemin +5 katı projeye dahil etmiştir. Hak sahipleri için geliştirilen 2+1 dairelerin yanı sıra, projede rezerv alanlarında yükselen binalara 3+1 daireler yapılacak.

Geniş ailelere 3 oda 1 salon

Habertürk’te programa katılan Murat Kurum, İzmir’de depremzedelere konut sözünü yerine getirdiklerini söyledi. Çalışmaların devam ettirildiğine dair bilgiler veren Kurum, hak sahiplerine 2+1 ve 3+1 daire vereceklerini belirtiyor. 2+1 dairelerin daha çok yeşil alana sahip olacağı ve otopark sorunu yaşamayacağı açıklandı. Herkesin rahatlıkla sığabileceği proje genelinde, deniz görülebilecek. İzmir’in en kıymetli alanının deniz olduğunu hatırlatan Bakan, kişilere hastanelere de yakın olacakları sözünü verdi. Rezerv alanlarında inşa edilecek 3+1’lerin toplamda 3.5 milyon metrekareye sahip olması bekleniyor. Bu nedenle, “Sığmıyorum, dönüşemiyorum” diyenler başvuruda bulunmalı.

Hasar tespit çalışmaları 10 günde bitti

Habertürk’e konuşan Kurum, bölgede yürüttükleri hasar tespit çalışmalarını 10 günde tamamladıklarından söz ediyor. Vatandaşların çalışmaları yakından takip etmesi adına internet sitesinde son bilgilendirme bulunmaktadır. Kentsel dönüşümde herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini yeniden hatırlatan Murat Kurum, İstanbul’da 5.9 milyona erişen konut sayısı olduğunu belirtti. Bunun 1.5 milyonu riskli, 300 bini ise acilen dönüştürülmesi gereken yapılar olarak karşımıza çıkıyor. Deprem gerçekliğini kavrayan her büyükşehir ve ilçe belediyeleri tespit çalışmasını başlatabilir. Oluşturulan risk tespit raporuna ilaveten yıkım seçeneği de mevcuttur. Yetki karmaşasının kaldırıldığı süreçte depreme karşı çalışmalar hız kazanmalı.

Depreme yönelik harcamalar yükseliyor

Toplamam deprem vergileri sorusuna yönelik cevap veren Kurum, 8 kat daha fazla harcamanın yalnızca deprem için yapılığı konusunu dile getirdi. Önlemler için harcanan paralar, Türkiye’de riski bir nebze olsun kontrolde tutuyor. Toplanma alan sayısı hakkındaki soruyu yanıtsız bırakmayan Murat Kurum, Türkiye genelinde 19 bin toplanma alanının olduğunu söyledi.

2011’den bu yana denetim var

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen risk tespit çalışmaları Türkiye genelinde 2011’den bu yana sürüyor. İnşaat alanında yürütülen çalışmalar 1,23 metrekareyi kaplayan 798 bin binanın denetlenmesinde rol oynadı. Şimdilerde ise denetimi gerçekleştirilmesi beklenen 400 bin bina daha var. Toplam rakamdan 155 bin 259’u İstanbul’da, 74 bin 303’ü İzmir’de, 2 bin 874’ü Elazığ’da ve 2 bin 84’ü ise Malatya’dadır. Denetimde rolü üstlenen kurumların sayısı 81 ilde 2062 adettir.

İzmir depremi haberlerine göz atmak için tıklayınız.