Kategoriler
Emlak Haberleri

İzmir’de konut fiyatlarının gerilemesi suni artışın bitişi olarak görüldü

İzmir’de konut fiyatlarının düşüş eğilimine geçtiğini gösteren Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, İzmir Bölge Müdürlüğü’nde oluşturulan bilgileri kamuoyuna sundu. 2019 yılının Eylül ayında İzmir’de toplam konut satışının 8 bin 830’a yükseldiği verilerde, 2020 yılının aynı dönemi yüzde 7,7’lik azalmayı getirdi.

Toplamda satışların 8 bin 153 ile sınırlı kaldığı tabloda; veri analizlerini dijital ortamda yürüten Gayrimenkul PR, 1 Haziran’da başlatılan ve etkisi 3 ay süren düşük faizlerin suni alımlara yol açtığını açıkladı. “Alıcılarda ‘acil satın alım’ ortamının yaratıldığı kampanyaların bitişiyle birlikte gerçek alıcı kitlesinin piyasadan çekilmesi olasıdır. Bu türden bir değişim ise yükselen fiyatlarda keskin düşüşleri gözler önüne serecek.” yorumunda bulunuldu.

İzmir’de konut fiyatlarının gerileme nedenleri

İzmir’de gayrimenkul sektörüne merak duyanların ilgisini çekecek olan habere göre, TÜİK’in verileri suni fiyatların geride kaldığını yatırımcısına göstermektedir. Eylül 2020 verilerini geçtiğimiz günlerde sunan TÜİK, sektörde oluşan durgunluğun İzmir’de toplam satış miktarını etkilediğini kanıtladı. 2019’da konut satışlarının 8 bin 830 adete ulaştığı tabloda, bu yılın aynı dönemi 8 bin 153 konutun satışına sahne oldu.

İpotekli konutlarda tercihler bitiyor

İzmir’de konut fiyatlarının ani değişimi özellikle satış tercihlerinin değişmesinin bir diğer nedenleri arasındadır. İlk defa satışı gerçekleştirilen konut sayısının geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 21,5 oranında azaldığını gösteren veriler, rakamların 2 bin 266 ile sınırlandığını belirlemiştir. Kent genelinde toplam satışların ilk eldeki payı ise yüzde 27,8’de sınırlandı.

İpotekli konut satışlarına göz gezdirdiğimizde geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla yüzde 39,5’lik bir gerileme söz konusudur. Rakamların 2 bin 408 adet ile sınırlandığını gösteren TÜİK verileri, eylül ayında satışa söz konusu olan konutların yüzde 29,5’inin ipotekli olduğunu kaydetti. İpotekli ilk satışlarda yüzde 24,9’luk paya eşlik eden ikinci el satışlar yüzde 75 ile alıcının ilk seçeneğine yerleşmiştir.

İlçeye göre değişen konut satışları

İzmir genelinde konut tercihlerinin ilçeler arası değiştiğini görmekteyiz. Özellikle nüfus bakımından 150 bini aşan bölgeler konut satışında yüksek değerleri getiriyor. 2020’nin eylül ayında en fazla konut satışına sahne olan bölgenin Buca olduğu görülürken, toplam satışın 971 konuta eriştiği tespitlerde yer aldı. Buca’nın ardından gelen Karşıyaka’da satılan 911 konuta karşılık listenin devamı şu şekilde sıralanmıştır; 583 ile Çiğli, 572 ile Karabağlar, 549 ile Torbalı, 496 ile Menemen, 461 ile Bornova, 453 ile Konak ve 352 ile Bayraklı.

Gayrimenkul PR fiyatlardaki değişimi konu edindi

İzmir’de konut fiyatlarının aniden gerilemesine karşılık Gayrimenkul PR’den önemli uyarılar geldi. Dijital gayrimenkul pazarlama şirketi olarak da sektör içindeki konumunu koruyan Gayrimenkul PR, avantajlı dönemin bitmesiyle birlikte suni alımların etkisinin geride kaldığından söz ediyor.

Yapılan açıklamada, iç piyasada balon fiyatların kaos ortamına neden olduğu sözleri dikkat çekti. İzmir’de ‘denge’ kavramının yitirildiği fiyat ortalaması satışları birinci elden etkilemiştir. TÜİK verilerince geçtiğimiz yılın Eylül ayında kent genelinde düşen toplam satış rakamları bu yılın üstüne çıktı. Değişimin başlıca izleri ise kredi avantajlarının geride bırakılmasıyla başlamıştır. Konut satışlarında belirli bir fiyat algısının oluşturulmamasının üzerine gerilemeler devam edecek.

Piyasada alıcının satıcı pozisyonuna geçtiği haziran dönemi, inşaat firmaları ve mülk sahiplerini suni artışlara itmişti. Yaratılan dengesiz rüzgarların konut fiyatlarında oluşturduğu fahiş fiyatlara karşılık alıcılar beklemeye geçmiştir. Yüksek seviyenin korunması ve fiyatların düşmemesi adına yeni bir çabaya girilmesi piyasada durgunluğun sürmesine neden olacak. Gerçek alıcıların harekete geçmesini isteyenlerin biran evvel normal fiyatlara dönmesi Gayrimenkul PR’nin en önemli uyarısını oluşturuyor.

Pazarlamada yeni yöntemler öğrenilmeli

Hızda değişime neden olan en önemli unsurları masaya yatıran PR, satış-pazarlama yöntemlerinin çağa uymadığını aktardı. “İlan girip, branda asıp, müşteri aranmamalı” diyen uzmanlar; yeni satış yöntemlerinin benimsenmesi konusunda çağrıda bulunuyor.

Pandeminin bir diğer getirisi dijitalleşme olarak karşımıza çıkarken, her kim bu gerçekliği reddederse batışı çabuk olacaktır. İnşaat firmalarının satış ofisleri açarak yoldan geçen kişileri beklemesi abes bir durum iken, değişen düzene yanıt verenler sektörde yerini sağlamlaştırmanın kapılarını aralıyor. Alternatif pazarlama kanalları ve advertorial yöntemin benimsenmesi, gayrimenkulde finansmana dönüşme hızını arttırmaktadır. Oluşan rekabet ortamına karşı ayakta kalmak isteyenlerin ilk tercihleri yine aynı yollardan geçecek.

İzmir haberlerine göz atmak için tıklayınız.