Kategoriler
Ekonomi Gündem

Japonya’dan 66 milyon dolarlık aşı desteği

Hükûmetlerden koronavirüs aşısı çalışmalarına destek haberleri geliyor.

Japonya hükûmeti, koronavirüs aşısı için 7,2 milyar yen destek sağlayacağını duyurdu. Anadolu Ajansının haberine, hükûmet, Kovid-19 aşısının üretilmesi için dokuz projeye, 66,9 milyon dolar değerinde destekte bulunacak.

AA’nın Ulusal NHK televizyonundan aktardığı bilgilere göre; koronavirüs aşısı için finansal desteği, Başbakan Abe Şinzo hükümetine bağlı Japonya Tıbbi Araştırma ve Geliştirme Ajansı sağlayacak.

Dört firma, dört üniversite ve bir araştırma enstitüsü, destek için seçilecek. Bunların projelerine kaynak ayrılacak. Destek, bu yıl için ayrılan ek mali bütçeden sağlanırken destek miktarı projenin büyüklüğüne göre değişecek. Destek harcamaları temel araştırma ve klinik testler aşamalarında kullanılacak.

Osaka Üniversitesi ile AnGes Biyoeczacılık firması iş birliğinde yürütüldüğü aşı projesinin test aşamasına ise temmuz ayında geçileceği ülkenin Sağlık Bakanlığı tarafından bildirildi.

Japonya’da koronavirüs durumu

Japonya’daki son veriler 22 Mayıs’ta geldi.

Japonya Sağlık Bakanlığının verilerine göre toplamda 265 bin 502 kişiye Kovid-19 testi yapıldı. Bunların 16 bin 513 kişisinde koronavirüs hastalığı tespit edildi. Buna göre; 3 bin 347 yeni teste karşılık 44 kişide vaka tespit edildi.

Tabloya göre hastanede tedaviye ihtiyacı olan kişi sayısı 265 kişi azalarak 2 bin 652 kişiye düştü. Durumu kritik olan kişi sayısı 176 olurken bu sayı, 19 kişilik bir azalmaya işaret etti. Japonya Sağlık Bakanlığının sitesinde yer alan verilere göre 13 bin 5 kişi, hastaneden ayrıldı ve son verilerle beraber ölen kişi sayısı 16 artarak toplamda 796 kişi, yaşamını yitirdi.

Japonya’daki OHAL bitiyor

Pandemiden dolayı ülke genelinde OHÂL ilan edilirken, bu olağanüstü hâl durumunun erken bitirilmesi bekleniyor. İHA’dan elde edilen bilgilere göre beş eyalette uygulanan OHÂL’in sona erdirilmesi için yarın, uzman görüşlerine başvurulacak. Uzmanların onayı hâlinde eyaletlerdeki OHÂL durumu, tamamen sona erdirilecek.

Tokyo, Saitama, Chiba, Kanagawa ve Hokkaido bölgelerine süren OHÂL kararının, 31 Mayıs’a kadar sürdürülmesi planlanmıştı.

Kaynak: AA, İHA, Taşınmaz Haber