Kategoriler
Emlak Haberleri

Kaçak yabancıya ev kiralayana para cezası

Kaçak durumunda olan yabancıya ev kiralayan mülk sahibine para cezası gelebilir. Bu hafta TBMM Genel Kurulunda kaçak yabancı olan kaçakların “barınmasına, konaklamasına imkân sağlayanlar” ile kaçaklara evini kiralayanlara para cezası yaptırımını öngören madde oylamaya sunulacak.

Meclis’in Genel Kurulu’nda yasalaşması için sunulan 98 maddelik torba yasanın ilgili maddesinin uygulamaya konulup konulmayacağı bu hafta belli olacak. Ak Parti’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu torba yasada kaçak yabancı şahısların “barınmasına, konaklamasına imkan sağlayanlar” ile bunlara “mülkiyetindeki gayrımenkulü kirayanlara” para cezası yaptırımı uygulaması gündemde olacak. 

Kanunun kapsamı genişletilecek

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun, diğer kanunlara göre daha ağır bir yaptırıma gerek görülmemesi koşuluyla idari para cezası uygulanması gereken fiilleri düzenleyen madde, bu hafta sunulacak teklifle beraber değiştirilmesi planlanıyor.

Mevcut yasada kaçak yabancıların ülkeye girmesine, ülkeden çıkarılmasına, araç veya binek hayvan vasıtasıyla ya da yaya olarak seyahat etmesine imkân tanıyanlara, olanak tanıdığı yabancı başına bin lira idari para cezası verilmesini öngören yasanın kapsamının genişletilmesi planlanıyor. İlgili yasaya kaçak yabancıların “barınmasına ve konaklamasına imkan sağlayan” şahıslar ile yabancılara “mülkiyetindeki gayrimenkulü kiralayanlar” hakkında ceza öngören yasa teklif edilecek. Ayrıca, yakalanan yabancıların sınır dışı edilme kararına itiraz süresi 15 günden 7 güne düşürülme teklifi de sunulacak. 

Hukukçular arasında görüş ayrılığı yarattı

Teklif edilmesi beklenen üç ayrı maddeden mülk sahibine ceza öngören madde, Ak Partili hukukçular arasında görüş ayrılığı yarattı. Teklife ilişkin yapılan çalışmada hukukçuların “Emlakçı evi kaçak bir yabancıya verdiyse ev sahibi ceza alacak. Bu doğru bir uygulama değil.” sözleriyle karşı çıktıkları öğrenildi. Hukukçular bu maddenin yanı sıra itiraz süresindeki azalmaya ve yabancıların mevcut parasının Hazine’ye sevk edilme kararına da itiraz etti. Bu tekliflerin kanuna eklenmesi durumunda insan hakları örgütlerinin tepkisinin toplanabileceği ve Avrupa Birliği kriterlerine yönelik problem yaratabileceği belirtildi.

Hukukçulardan gelen itirazlardan sonra bu maddelerin teklif metninden çıkarılabileceği belirtiliyor.