Kategoriler
Emlak Haberleri

Kadınların konut sahibi olma oranı artıyor

Kadınlar emlak sektöründe de adından söz ettirmeye devam ediyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yapılan araştırmada konut satın alımında kadınların oranı her geçen gün daha da artmaktadır. Konu ile ilgili Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı yaptığı açıklamada geçtiğimiz yılda gerçekleşen daire satışlarında kadınların oranının arttığını belirtti. Özelmacıklı “2020 yılında gerçekleşen 1 milyon 499 bin 316 adet daire satışından, 483.007 tanesinin kadınlar adına tescil edildi. Böylece daire satışlarında kadınların oranı yüzde 32.2’ye yükseldi” dedi.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında kadınlara yapılan ev satış sayıları hakkında açıklamalarda bulundu. Özelmacıklı, 2019 yılında yüzde 31,2 paya sahip olan kadınlara yapılan konut satışının 2020 yılında ise yüzde 32.22’ye yükseldiğini söyledi.  Mustafa Hakan Özelmacıklı, “1 milyon 499 bin 316 daire satışından, 483 bin 7 tanesinin kadınlar üzerine tescil edildi. Satılan dairelerin 892 bin 347 tanesi ise erkekler adına tapuya işlendi. 23 bin 424 adet daire ise kadın ve erkek tarafından ortaklaşa tapuya tescil ettirildi.” dedi.

İstanbul ilk sırada

Özelmacıklı yaptığı açıklamada, İstanbul şehrinin 77 bin 209 daire satışı ve yüzde 16 pay ile Türkiye’de kadınlar tarafından en fazla daire satın alınan şehir oldu. İstanbul’da satın alınan dairelerin 149 bin 316 tanesi erkekler tarafından olduğunu belirtti. Kadınlar ve erkekler tarafından ortak alınan alınan  daire sayısı ise 5 bin 703 adet olarak gerçekleştirildi. En düşük ev satışının yapıldığı şehirler kadınlarda 50 adet daire ile Ardahan oldu. Erkeklerde ise 130 adet daire ile Hakkari şehri oldu.

2020 yılında en çok kadınlara daire satışı yapılan şehirler ile iligi de bilgiler veren Özelmacıklı, “Konut satışların en çok kadınlar adına yapıldığı şehirler yüzde 41 ile Çanakkale, yüzde 40 ile Balıkesir, yüzde 38 ile Muğla, yüzde 37 ile Aydın, Edirne ve İzmir, yüzde 36 ile de Giresun, Niğde, Sinop, Denizli, Uşak ve Düzce oldu. Kadınlar adına en az daire satışı yapılan beş şehrimiz ise Ağrı, Şırnak, Siirt, Bitlis ve Muş oldu” diye konuştu.

Aile konutu şerhi kullanılabiliyor

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı sözlerini şöyle tamamladı: “Eşler, tapu kütüğüne dairenin aile konutu olduğuna dair şerhin düşürülmesini isteyebiliyor. İşlemin ise hiçbir harcı yok. Bu şerh ile malik olan eş, aile konutunun satış ya da bağışını eşinin rızası olmadan yapamıyor”.