Kategoriler
Gündem

Kâğıt parçaları insan vücudunu tedavi edebilir

Bilim insanları kâğıt parçalarından oluşan mikroskobik boyutta olan bir robot geliştirdi. Araştırmacılar, sağlık alanında kullanılması amacıyla mıknatıslar aracılığıyla robotu uzaktan kontrol edip kanat çırpma ve kayma hareketlerini yapan kâğıttan kuş robotunu icat etti. Geliştirilmesi gerektiği kaydedilen bu robot, insan vücudunun içine girip operasyon yapabilecek kadar küçük boyutta bulunuyor.

Zürih’te faaliyet gösteren Paul Scherrer Enstitüsünde görevli bilim insanları tarafından geliştirilen mikroskobik robot, kan damarları gibi esnek yapıların içinde hareketini sağlayan yumuşak materyallerden oluşuyor.

Enstitünün bünyesinde yer alan Çok Ölçekli Materyal Deneyleri Laboratuvarı’nda görevli olan Laure Heyderman “Mikrobotun hareketleri milisaniyeler içerisinde gerçekleşiyor ama nanomıknatısları programlamak sadece birkaç nanosaniye alıyor. Böylece farklı hareketleri birbiri ardına programlayabiliyorsunuz. Bu demek oluyor ki küçük mikrokuş önce kanat çırpıyor, sonra yana kayıyor ve ardından tekrar kanat çırpıyor. Eğer gerekirse kuş, havada da durabilir.” ifadelerini kullandı. 

Nature dergisinde yayımlanan makalede bu tarz robotik gelişmeler hakkında değerlendirmede bulunuldu. Bilimsel dergide yayımlanan makalede, bilim insanlarının geliştirdiği robotların, potansiyellerinin tamamına ulaşabilmesi için daha fazla geliştirme yapılması gerektiği belirtildi. 

Bilim insanları seçenek olarak bu robotlarda yapay zekâya başvurulmasının robot kontrolünü geliştirebileceğini düşünüyor. Araştırmacılarının düşüncesine göre robotta belirlenen görevleri yerine getiren yapay zekâ, aynı zamanda, görüntü analizinin yapılmasına da imkân tanıyabilir. Bunların yanı sıra kâğıttan oluşan mikro robotun operasyonunu tamamladıktan sonra güvenli bir şekilde vücuttan çıkarılabilmesine yönelik yöntemlerin geliştirilmesi gerektiği bildiriliyor.

Bu icat ilk değil

Teknolojideki gelişmeler tıpta tanı ve tedavi amacıyla araç ve gereçlerin geliştirilmesine de yansıyor. Manyetik alan ile çalışan ve yumuşak bir yapıya sahip; insanların bağırsağında ilerleyebilen, yarayı saran yutulmuş nesneleri çıkarabilen, yara saran ve kendi kendine katlanabilen robotlar icat edilmişti.