Kategoriler
Gündem

Kahramanmaraş’a dikkat

Elâzığ‘da meydana gelen depremin ardından CNN TÜRK’ün dünkü canlı yayınına katılan Profesör Doktor Naci Görür, fay hattında olan stresin Sivricek’in çevresine kaymış olabileceğini kaydederek yetkilileri uyardı. Bilim İnsanı Görür; Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş illerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Sivricek merkez üssünden 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremden en çok Malatya ve Elâzığ etkilendi. Üç ay önce CNN TÜRK’e konuşan Profesör Doktor Naci Görür, depremin Sivricek‘i de vurabileceğine dair dair bilimsel verilerden yola çıkarak tahminlerde bulunmuştu. Dün yine CNN TÜRK’ün yayınına katılan Görür, bir kere daha uyardı. 

Kahramanmaraş‘a dikkat edilmeli

Profesör Doktor Naci Görür, Kahramanmaraş‘ın Türkoğlu yöresinde depremin uzun süredir gerçekleşmediğini dile getirerek bu bölgeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Sivricek‘te meydana gelen sarsıntıyı, Doğu Anadolu Fay (DAF) hattının uyandığının göstergesi olarak nitelendiren Görür, “Aynı fay üzerinde deprem olma olasılığı yüksek olan başka yerler de var. Örneğin Kahramanmaraş‘ın Türkoğlu yöresi. Orada en son deprem 1513. Dolayısıyla uzun bir süre geçmiş. Orada da deprem olabilir.” diye konuştu.

Depremin beklenen yerde olduğunu dile getiren Profesör Doktor Naci Görür‘ün açıklaması şöyle:

“Bu doğrultu atılımlı faylar kırıldığı zaman genellik bir yerlere doğru kendi doğrultusu boyunca enerjiyi, stresi transfer edebilirler. Tıpkı 1999 Gölcük Depremi’nde olduğu gibi. Biliyorsunuz Gölcük Depremi olduktan sonra enerjinin bir kısmı Düzce’ye transfer edildi. Bir ay sonra Düzce kırıldı. Bir kısmı da Marmara’ya transfer edildi. Şimdi Marmara kırılmayı bekliyor. Bu depremin olmasıyla akıllarda düşünülmesi gereken bir şey var onu da uyarmak istiyorum. Yetkilileri, Bu depremden sonra özellikle Palu ve Bingöl arasına veya Sivrice gölü; Malatya, Adıyaman, Çelikhan yöresine veya hatta Kahramanmaraş yöresine dikkatli bakmak lazım. Özenli bakmak lazım. Oralara da stres transferi olmuş olabilir. Zaten orada birikmiş olan yükü daha fazla artırmış olabilir. Ve kırılmaya hassas hâle getirmiş olabilir.”