Kategoriler
Emlak Haberleri

Kamu bankalarının konut stoklarına karşı harekete geçmesi gerekiyor

Kamu bankalarının elinde oluşacak olan konut stoklarına karşı uyarıda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak; ikinci el kredi faizlerinde yaşanan değişime sıcak bakmadıklarını dile getirdi.

Kamu bankalarının çözüm arayışını başlatması gerek

Olay.com.tr adresinde yer alan Ahmet Emin Yılmaz’ın haberine göre, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak başta olmak üzere; yönetimde yer alan Cevat Şahin, Cengiz Duman, Atakan Bekar ve Erdem Yardımcı, yöneltilen “Karar inşaat dünyasını nasıl etkiler?” sorusuna hep birlikte yanıt verdi.

Başta Albayrak tarafından yapılan açıklamada, en büyük korkunun kamu bankalarının elinde önemli konut stoklarının oluşması olduğunu aktarıldı. Korkunun nedeninde ise kamu bankalarının başlarda cazip seçenekler sunduğu ortamda aniden değişen avantajlar var.

Albayrak’ın kaygılarından birisi, işten çıkarma yasağının aniden bitişiyle birlikte vatandaşların gerçek boyutlu ekonomi ile yüzleşmesi oldu. Ekonomiyle ilgili birçok sıkıntının yaşandığı günümüzde, pek çok kişinin esnek çalışma saatleri nedeniyle yarım maaş aldığı ortaya çıktı. Bu tür uygulamaların en büyük zararı kredilerin ödeme zamanlarında ortaya çıkacak. Fırsat olarak lanse edilen girişimi kaçırmak istemeyenin bütçesine bakmadan büyük hayallerle hareket ettiği süreç vatandaşların zor dönemlerden geçmesine zemin hazırladı.

Pandemi sorunların üstünü örttü

Albayrak, pandemi sürecinde yaşanan olumsuzlukların salgın hastalık nedeniyle unutulduğunu dile getirdi. Krediler sayesinde müteahhitlerin ellerinde kalan ve satışı sağlanamayan pek çok konut stoku an itibariyle erimiştir. Ancak sıfır dairelerin zor bulunduğu dönem itibariyle, ikinci elde de talep artışı satış bedellerinin gün içerisinde yeniden değişmesine sahne olmuştur.

“Bir sarmaldan çıkmadan farklı bir sarmala giriyoruz” diye konuşan Albayrak; ekonomide olumlu gelişmelerin yaşanabilmesi adına yalnızca inşaattan medet umulmaması gerektiğini söyledi. Ayrıca, sektörler arası çarkların yeniden dönmesiyle birlikte Türkiye ekonomisinde yeni boyut yaratılabilir. Devletin rutine dönüştürmesi gereken hedefleri olduğundan söz eden Albayrak, verilen kararların arkasında durulması gerektiğini söylüyor.

Bilgi aktarımları sırasında televizyonda yayınlanan döviz ve altındaki yükseliş hakkında fikirlerini beyan eden başkan, düşüncelerinin yalnızca inşaat sektörü için olmadığını dile getirdi. “Satış yapan tarafların, eline para geçtiği andan itibaren bunu yatırıma dönüştürme dürtüsü, altın ve dövize yönelimi arttırıyor. Kredi çekip altın ve döviz alanların da hesaba katılması gerekirse, bu tür yatırım alanlarında yaşanan artışların nedeni daha iyi anlaşılabilir.”

Bursalılar için hızlı tren ve metro hattı

İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl’ün başkanlığını üstlendiği, Cengiz Duman’ın ise Ulaşım Komisyonunda yer edindiği süreçte, Bursa’nın ulaşımı için yeni hedefler geliştirildi.

İMO Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak, “Hızlı tren gelişmelerini sıklıkla olay.com.tr’den okumaktayız. Bursa’nın biran evvel hızlı trene kavuşmasını beklemekteyiz. Bizlerin önerisi, yapımı devam eden metronun Şehir Hastanesi’ne kadar uzatılmasıdır.” dedi.

Kentsel dönüşümde yeni formül

Eski inşaat teknikleriyle yapılmış olan yaşlı binalar, son derece yorgun olduğu kadar, kaçak ve zayıf bir yapıya dönüşmüştür. Kentsel dönüşümün acil olarak ele alınması gerekliliği daima önümüze çıkıyor. Albayrak’a göre, kentsel dönüşümün önü açılmalı iken, emsal artışı yargıda takılı kalınmasına neden oldu. Ancak Büyükşehir Belediyesinin bunu aşmaya çalıştığı biliniyor.

Konuşma esnasında dönüşüm projelerinde vatandaşların katkıda bulunması gerektiği, devletin de bu katkıyı kredili finansman ile desteklemesi gerektiği düşüncesi üzerinde duruldu. Herkesin “Cebimden para çıkmasın, hatta kâr sağlamalıyım.” düşüncesi nedeniyle büyük zararlar yaşanan sürecin değiştirilebilmesi adına; kentsel dönüşümde bir miktar emsal artışı yapılmalıdır. Bu artışın vatandaşların katkısıyla olacağı kabul edilirse, vatandaşların verdiğinden daha fazlasını uzun vade de olsa bile mutlaka alması gerekmektedir.

Gemlik için hızlı tren ihalesi

Bandırma’dan Osmaneli’ne uzanacak olan 201 kilometrelik hızlı tren projesi, 20 Ağustos gününde ihaleye çıkıyor. İhale dosyasına Gemlik treni için rezerve notu düşülmesi heyecanlı bekleyişlere yol açtı.

Gemlik Belediye Meclisi MHP’li Mahmut Kamil Solakbaşı’nın mesajı vatandaşları da aynı oranda heyecanlandırmaya yetti. Bursa’nın liman şehri Gemlik’e getirilecek olan tren projesi, Solakbaşı tarafından hem çok gerekli hem de çok sevindirici olarak tarif edildi. Projenin başarılı bir sonuca ulaşabilmesi adına önümüzdeki dönemlerde ciddi çabalar gösterilecektir.

Emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız.