Kategoriler
Ekonomi Gündem

Kamu çalışanına yönelik düzenleme: Performans sistemi geliyor

Yetenekli ve donanımlı kadroları tespit etmek amacıyla kamuda yeni insan kaynakları modeline geçilecek. Kamudaki iş gücü performansı artırılacak.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk‘un “Ülkemizin sosyo-ekonomik, kültürel yapısına uygun bir personel sistemi oluşturuluyor.” dediği model, “Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Özel Sektör İK Yöneticileri Toplantısı”nda gündeme getirildi. İstanbul’da yapılan toplantıya Türkiye’nin önde gelen holdinglerinin üst düzey insan kaynakları (İK) departmanındaki yöneticiler katıldı.

Sabah gazetesinden Hazal Ateş’in haberine göre; İnsan Kaynakları Ofisi çatısında Yetenek Kazanımı ve Organizasyon Daire Başkanlığı kurulacak. Bu modelle ülkenin 2 trilyon dolarlık ekonomik hedefine ulaşılması amaçlanıyor.

Çalışanlarının kariyer ve performans yönetiminde rol üstlenecek olan ofis, nitelikli insan kaynağının temini için yetenek havuzu oluşturacak. Yetenek havuzu, nitelikli çalışanları tespit edecek. Çalışanlara yönelik memnuniyet ve performans değerlendirmesi yapılacak. Cumhurbaşkanlığının talebine bağlı olarak üst kademede bulunan kamu yöneticilerinin de kadro pozisyonlarına yönelik değerlendirme raporu hazırlanacak.

Ödül ve performans sistemi gelecek

İnsan Kaynakları Ofisi, yetenek havuzu oluşturacak. Ofis tarafından oluşturulan bu havuzda yurt içi ve yurt dışından yetenekli kişiler belirlenecek.

Yetenek Kazanımı ve Organizasyon Daire Başkanlığı, iş hayatında bulunanların yanı sıra kamuda çalışmak isteyenlere yönelik de ölçüm ve analizler gerçekleştirecek. Bunların yanı sıra kamu çalışanlarına yönelik ödül ve performans sistemi de uygulamaya geçirilecek.

Ayrıca, yapılması planlanan norm kadro çalışmasıyla beraber derece ve kademeye göre belirlenen ücret sistemindeki aksaklıklar giderilecek. Personelin durumu, görevde yükselmelerinde, kişisel gelişim imkânlarının desteklenmesinde, yurt dışı görevlendirmelerinde değerlendirilecekken değerlendirmeler ise iş yükü, stratejik görevler gibi birçok kritere bağlı olarak yapılacak.

İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay ise toplantıda, özel sektör iş birliğiyle de proje üreteceklerini duyurdu.