Kategoriler
İhaleler

Kamu konutları bugün yeniden ihaleye çıkıyor

Kamu konutları salgın hastalıkla birlikte başlayan tedbirlerle birlikte durdurduğu satışlarını 15 Haziran (bugün) Pazartesi tarihinden itibaren yeniden başlatıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmaların yine bakanlık onayı doğrultusunda başlayacağının bilgisi kamuoyuyla paylaşıldı.

Kamu konutları hazineye yeniden kazandırıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlatmış olduğu kamu konutlarının ekonomiye yeniden kazandırılması amacıyla çıkılan bu yolda; 2020 yılı itibariyle başlatılan çalışmalarda hedeflenen rakamların üzerine çıkıldı. Bugüne kadar satışı yapılan bin 612 konuttan ekonomiye 418 milyon lira katkı sağlanmıştır.

Kazanımların ardından dünya geneline yayılan ve ilk vakanın 11 Mart 2020 tarihinde çıkmasıyla birlikte konut satışları durduruldu. Sağlık Bakanlığına bağlı Bilim Kurulu Üyelerinin aldığı tedbirler doğrultusunda Türkiye sosyal izolasyon yasaklarında uyum sürecini başlattı. Dışarıya çıkamayan vatandaşa devlet destekli pek çok yardımın kapısı açılırken, bu esnada gayrimenkul sektörü durgunluk yaşamış ancak bazıları konut satışlarını internet aracılığıyla başarmıştır. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı altında ekonomiye yeniden kazandırılması için satışların yıl itibariyle başladığı kamu konutlarında sürece ara verildi.

Satıştan elde edilen miktar beklenenin üzerinde

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından aktarılan bir diğer bilgi ise yeni tip koronavirüs (covid-19) hastalığından önce konut satışları ciddi bir rakama ulaşmıştır. 2020 yılı başında başlayan bu uygulamada kamuya ait konut satışları üzerinden 418 milyon TL gelir elde edildi. Bugüne kadar satılan bin 612 konutun çoğunluğu Ankara, Antalya, İzmir, Mersin ve Konya’da satılmıştır.

Beklenen ihaleler gün içinde başlıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum‘un aldığı kararlar doğrultusunda COVID-19 salgın hastalığının yol açtığı sektörler arası durgunluğu yeniden hareketlendirecek. Kamu konut ihalelerinin tedbirler nedeniyle durdurulmasının ardından normalleşen Türkiye’de konut satışları yeniden başlıyor. Bakanlık altında görev yapan yetkililerin paylaştığı bilgiler doğrultusunda, normalleşme planı ve kontrollü sosyal hayata geçişin başladığı ülke genelinde gerekli sosyal ve fiziki tedbirler alınarak beklenen ihalelerin gün itibariyle yeniden başlayacağı duyuruldu.

Uzun aranın sonunda yapılacak olan konut satışlarının hazineye toplamda 1.5 milyar TL kazandırması beklenirken; 8 bin 500 kamu konutunun ihalede yer alacağı düşünülüyor. Ayrıca geçtiğimiz mart ayında lojman satışlarının hedeflenen rakam olarak 10 bin üzerinden yola çıktığı bilinmektedir. Bu nedenle satışların daha kolay olabilmesi adına bankalar özel kredi ve finansman seçeneklerini alıcıların kolaylığına sunacak.