Kategoriler
Ekonomi Gündem

Kanal İstanbul, en önemli su kaynağını yok edecek!

Kanal İstanbul projesini ve projenin ÇED raporunu değerlendiren TMMOB Mimarlar Odası İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK), kanal projesinin şehrin en önemli su kaynağını yok edeceğini; sosyolojik ve ekonomik olarak büyük tahribatlar yaratacağını kaydetti.

Sözcü gazetesinden Fatma Vurgun’un aktardığı bilgilere göre Kurulun gerçekleştirdiği basın toplantısında projenin Anayasa’ya da aykırı olduğu dile getirilirken yaklaşık 12 kilometrekarelik alana sahip Sazlıdere Barajı’nın yok olacağı belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İstanbul susuzluğa doğru yürüyor.” sözleri hatırlatıldığı basın toplantısında projenin susuzluğa yol açacağı vurgulandı.

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan ise Kanal İstanbul projesini afet olarak nitelendirdi. Eyidoğan “İki türlü afet var. Biri doğal kökenli diğeri de insan kökenli afet. Doğal kökenli afet deprem. İnsan kökenli afet de Kanal İstanbul.” dedi.

Kuzey ormanlarını yok edecek!

Basın açıklamasını okuyan TMMOB İKK sekreteri Cevahir Efe Akçelik, “Kuzey ormanlarını, meraları, tarım alanlarını, tüm hassas ekosistemleri yok edecek bu proje savunulamaz.” sözlerini kaydederek “Sosyolojik etkileri çok güçlü olacak, bölgede yerinden edilmelere yol açacak, halkın yaşam kalitesini ve ekonomisini derinden sarsacak, yaşam ve su hakkını elinden alacak bu projenin, Anayasa’nın 56’ncı maddesine aykırı olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. İstanbul Boğazı’nda sağlanamayan geçiş güvenliğinin Kanal İstanbul‘da sağlanmasının mümkün olmadığını iddia ediyoruz. Kentin tüm kuzey bölgesini ve hassas ekosistemlerini, kentsel, arkeolojik ve doğal sit alanlarını baskısı altına alacak bu projeyi kuvvetle reddediyoruz. Üç aktif fay hattının geçtiği bölgeye nüfus ve yapılaşma baskısı yükleyerek afet riskini artıran bu projeyi kabul etmiyoruz.” diye konuştu.

Usulsüz protokol 

 İBB eski Başkanı Mevlüt Uysal’ın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan arasında 1 Ağustos 2018 tarihinde yapılan protokolün usulsüz olduğunu kaydeden Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı “Proje alanı içerisinde kalan İBB ve İSKİ‘ye ait taşınmazların Kanal İstanbul projesine tahsis edileceği raporda belirtiliyor. ‘Sazlıdere barajının, içme suyu rezervinden çıkarılmasına ve sınır revizyonuna yönelik ihtiyaç duyulan işlemlerin yapılmasına’ şeklinde bir ifade yer alıyor. İstanbul’un en önemi su kaynaklarından biri olan Sazlıdere yok edilecek.” uyarısında bulundu.

Fatih Altaylı’nın Habertürk’teki programına katılan Ekrem İmamoğlu ise proje hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İstanbul’a ihanet ettik” sözlerini hatırlatarak “‘İstanbul’a ihanet ettik’ değil mi? Bütün ihanetleri bir kenara koy. Onları 100 ile çarp. Eşittir Kanal İstanbul.” diye konuşmuştu. İmamoğlu’nun konu hakkındaki açıklamalarına buradan ulaşabilirsiniz.