Kategoriler
İhaleler

Kanal İstanbul için beklenen ihale geliyor

Kanal İstanbul için beklenen ihale süreci Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından başlatılıyor. Gerçekleştirilmesi için gün sayılan projede; şehrin iki yakasına kurulması beklenen kanal için Arnavutköy ve Başakşehir belediyeleriyle olan görüşmelerin son aşamasına gelindi.

Kanal İstanbul tepkilere rağmen devam ediyor

Kamuoyu tarafından yoğunlukla karşı çıkılan Kanal İstanbul projesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı geri adım atmadı. Projenin gerçekleştirilebilmesi adına yakın zamanda görüşmelerin başladığı belediyeler ile son aşamaya geçildi. Önümüzdeki temmuz ayında imar planlarının askıya çıkması beklenirken, Bakan Adil Karaismailoğlu süreci hızlandırmak için çaba gösteriyor. Eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’dan sonra İstanbul üzerindeki projelerin gerçekleştirilebilmesi adına yoğun çalışmalar yürüten Karaismailoğlu, proje için gerçekleştirilmesi beklenen ihaleye gün sayıyor. Bu yılın ikinci dönemine ilişkin gerçekleştirilmesi beklenen ihale için, yetkililer kolları sıvadı.

Projeye geçirilecek olan planlar tasarım aşamasında

Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce 45 kilometre uzunluğuna ve 245 metre genişliğine sahip olması beklenen Kanal İstanbul’da yapım işlerine ait ihale dokümanları son hızda devam etmekte. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 1/100 bin ölçekli imar planlarının tamamlandığı duyurulan kanal üzerinde bin ve 5 bin uygulama imar planlarında da son aşamaya geçildi. Şehrin iki yakasını kurulması beklenen akıllı şehirler için Arnavutköy ve Başakşehir belediyeleri ile görüşmeler sürdürülüyor. Belirlenen bölgelerin proje için tahsis edilmesi adına son planların gözden geçirildiği ve görüşmelerin neredeyse sonuna geldiği belirtildi. Temmuz ayı itibariyle imar planlarının askıya çıkması hedeflenirken, itirazların sonuçlanması özellikle kanal inşaatındaki tüm yetkilerin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına geçmesi bekleniyor. Planlanan kanal projesi için ilk olarak çevre yollarının yeniden düzenlenmesi ve toplam hazırlık sürecinin en az 1.5 yıla yayılması söz konusu. Ayrıca toplam kanal inşaatı için belirlenen süre 5 yılı kapsamaktadır. Projenin yolların yeniden inşaatıyla birlikte toplam süresi 7 yıl kadar uzayabilir.

Sanatçılar Girişimi tepkilere dahil olmuştu

Sanatçılar Girişimi Sözcüsü Ataol Behramanoğlu, dünyayı olumsuz sürece sürükleyen yeni tip koronavirüs (covid-19) hastalığı karşısında mevcut hükümete tepkide bulundu. Asıl önemin salgın hastalıkla mücadele olması gerektiğini belirten Behramanoğlu; Kanal İstanbul ile ilgili ilk ihalenin gerçekleşmesi karşısında sosyal medya üzerinden geçtiğimiz 26 Mart tarihinde yazılı açıklama yaptı.

Buna göre; “Türkiye’nin vicdanlı, yurtsever yazarları, sanatçıları olarak, bu felaket günlerinde bile Kanal İstanbul ısrarından ve hırsından vazgeçmeyen iktidar sahiplerini uyarıyoruz: Bu akıl dışı yolda ısrarınızı sürdürürseniz deprem felaketi kapıda beklemekteyken corona virüs ve yokluk felaketiyle boğuşmakta olan halkın yükselen öfkesi önünde daha ağır bedeller ödenmesi kaçınılmaz olacaktır.” ifadesi kullanan Behramanoğlu; kamuoyu tepkilerinde yer edinmiş oldu.