Kategoriler
Proje Haberleri

Kanal İstanbul Projesi İlk Konut Projesi Belli Oldu!

Kanal İstanbul Projesi çevresinde yapılacak en büyük gayrimenkul projesinin mimarı Şefik Birkiye olmuştur. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı saraylarının da mimarı Şefik Birkiye tarafından tasarlanmaktadır. Kanal İstanbul Projesi hakkında tartışmalar hala sürmektedir. Bunun yanında civarında yapılmakta olan yeni şehir için imar çalışmaları bitmiştir. Daha kazma vurulmadı fakat güzergahtaki tarlalara yapılaşma izni verilmiştir. Başlangıç noktası Marmara Denizi’ni Küçükçekmece Gölü’nden ayıran yerden Karadeniz’e ulaşmaktadır. 45 kilometre uzunluğundaki Kanal İstanbul güzergahındaki tapu hareketleri dikkatleri üzerine çekmektedir. Bölgece nice yatırımcı gayrimenkul alıp satarken, pek çok sayıda büyük yatırımcı ise arazi toplamaktadır.

Bunun yanı sıra Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Kanal İstanbul güzergahındaki en büyük arazi operasyonuna ima atmıştır. Emlak Konut GYO, 2013 yılında Arnavutköy İlçesi Dursunköy Mahallesi’nde bulunan 3 milyon 639 bin 116 metrekarelik araziyi Yılız Holding’den satın almıştı. Söz konusu arazinin yarısına 7 Haziran 2018’de THY’yi ortak etmiştir. THY Havalimanı Gayrimenkul Yatırım ve İşletme isimli şirket 312,5 milyon lira artı KDV ödemektedir. Bunun yanı sıra 64 parselden meydana gelen arazide etaplar şeklinde proje geliştirmek için anlaşma sağlanmaktadır.

Kazancın Yarısı THY’nin Olacak

Proje dahilinde yapılacak konutlar, İstanbul Havalimanı çalışanlarına satılacaktır. Ayrıca İstanbulluların konut ihtiyaçlarını karşılamış olacaktır. Projelerden elde edilecek gelirin yüzde 50’si Emlak Konut’un olurken yüzde 50’si ise THY’ye ait olmaktadır. Bu projenin tasarım mimarı ise Ankara Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin de mimarı olan Şefik Birkiye’dir. Öncelikle Taksim Camii olmak üzere 7 tane caminin tasarımını yapan Birkiye, Marmaris Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinin de mimarıdır. Ayrıca Emlak Konut GYO’nun Halkalı’daki Bizim Mahalle projesi ve İstanbul Finans Merkezi’nde yapılan Merkez Bankası binasına da imzasını atmıştır.

Kanal İstanbul Projesi civarında 10 Bin Konut ve İş Yeri

10 bin bağımsız birimden meydana gelecek olan projenin içinde park ve spor alanları da bulunacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bölgedeki yapılaşmayı saptayacak olan 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarda Emlak Konur GYO ve THY’yle birlikte gerçekleştirilecek projenin yükseleceği arazi için imtiyaz tanınmıştır. Ayrıca Nisan’da onaylanan planlarda Yenişehir planlarının ikinci etabının ortasına gelinmiştir. Buna rağmen söz konusu arazi olanlarının dışında tutulmuştur. Bir yerinden Kanal İstanbul Projesi geçeceği arazi ‘düşük yoğunluk-yatay mimari’ öngören imar planından etkilenmemiştir. Bahsi geçen parsellerde daha çok inşaat ve kat yüksekliğinin önü açılmaktadır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…