Kategoriler
Proje Haberleri

Kanal İstanbul projesine tepkiler sürüyor

Kanal İstanbul projesinde sıkı çalışmalar devam ederken, kamuoyu tepkisine kulaklar kapatılıyor. Geçtiğimiz haftalarda proje için 3 ihalenin gerçekleştirildiği ve ardından çıkacak olan 4 ihalenin çalışmalarının hızlandırıldığı haberi verilmişti. Şimdilerde gündeme getirilen bir diğer haber bedelsiz gayrimenkul operasyonu oldu. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin tarafından duyurulan operasyon, Kanal İstanbul projesi kapsamında, değeri 3.4 milyar lira olan gayrimenkullerin bedelsiz olarak devrinin gerçekleştirildiği aktarıldı.

Kanal İstanbul projesi tüm hızıyla devam ediyor

Batı dünyasının konuşacağı büyük proje olarak hayata geçirilen Kanal İstanbul, son hızıyla devam etmektedir. Geçen haftalarda ihale kapsamında yapılan düzenlemeler tüm kamuoyu tepkisinin göz ardı edilmesine neden oldu. Bu sırada CHP İstanbul Milletvekili olarak görev yapan Gürsel Tekin, proje kapsamında yanlış gittiğini düşündüğü durumları ele aldı. Tekin, değeri 3.4 milyar lira olan 4 milyon 422 bin metrekare büyüklüğüne sahip 489 gayrimenkulün devredildiği ve bu devrin bedelsiz olarak yapıldığı haberini vermiştir. Devrin TOKİ üzerine gerçekleştirildiği görülürken, son bir yıldır kamuya ait arazi ve konut satışlarında büyük çaplı bir artış yaşandığına dikkat çekildi.

“Bazı şeyler çığırından çıkmaya başladı”

Tekin, AKP iktidarı hakkındaki konuşmasını, özellikle Türkiye üzerindeki kamu mallarının satışını gerçekleştirdikleri yorumlarıyla başlattı. “Yurdun dört bir yanında ne var ne yok sattı” diyen Tekin, elde kalan kamu taşınmazlarının satışına son sürat devam edildiğini belirtti.

“Satışların son bir yılda artış yaşadığının kaydedildiği ve işin zıvanadan çıktığı görülmektedir. Sadece son bir yılı kapsayan süreçte son 5 yılın rakamları geride bırakıldı. Ekonomi kötüye giderken, bir yandan da milli gelirde düşüşler yaşanıyor. Açığı kapatmaya çalışan AKP iktidarı şimdilerde kamu mallarına göz dikti. 18 yıl boyunca kamu taşınmazlarının adına çıkarttıkları yeni yasalarca satış sağlamış, tahsis etmiş ya da devretmiştir. Ayrıca tüm bakanlıklar ve Özelleştirme İdaresi’ne imar yapma yetkileri tanındı. Hepsinin daha fazla rant getirmesi adına yapıldığı biliniyor. Satmadan önce plan değiştirip, konut ve ticaret alanına dönüştürülen alanlar için genellikle imar uygulamaları yapılmamaktadır. Aynı zamanda İstanbul ve Marmara depremi bölgesine ait olan deprem toplama alanlarına tahsis sağlanan arsalar satışa çıkarıldı.”

“Bu arsalar halkın varlığıdır”

Gürsel Tekin, AKP iktidarının 2002 yılından itibaren Türkiye’de büyük satışlar gerçekleştirdiğini söyledi. En büyük şirketleri, fabrikaları, tesisleri ve limanları satarak ekonomide gelişmeler yaşanacağı sözlerine dikkat çekmiştir. Gerçekleştirilen kamu taşınmaz satışlarının halkın birikimiyle oluşturulduğunu ve halka ait olduğunu belirten Tekin, satış işlemlerinin kanunlara aykırı bir şekilde gerçekleştirildiğine dikkat çekiyor. Satışların ve devrin fütursuzca devam ettiği görülürken, tüm bu uygulamaların insan haklarına aykırı olduğunu dile getiren Tekin, “Kaynaklara sahip çıkma mücadelesini devam ettireceğiz.” dedi.

 

Projeye dair güncel haberleri okumak için tıklayınız.