Kategoriler
Proje Haberleri

Kanal İstanbul’da ihalenin başlangıç yılı 2021 yılı olacak

Kanal İstanbul’da beklenen ihale süreci hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum; Ocak ayı içerisinde imar planlarının askıya alınacağını söyledi. İmar planlarının askıya alınmasıyla beraber ihale sürecinin başlatılacağı yılın ilk yarısı temel atılma çalışmalarıyla devam edecek.

Kanal İstanbul’da ihale ne zaman?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin en önemli projelerinin başında gelen Kanal İstanbul’da ihale sürecine dair beklentilerini açıkladı. Ocak ayı içerisinde imar planlarının askıya çıkarılacağını söyleyen Kurum, “Düşünceme göre yılın ilk yarısı temel atma süreciyle başlar. 2021 yılı, Kanal İstanbul’un başladığı, hızlı bir şekilde yapıldığı yıl olacak” dedi.

Dünyanın merakla beklediği projelerden birisinin başında gelen Kanal İstanbul’da imar planları devreye sokuldu. Planın askıya çıkarılmasıyla birlikte ihale sürecinin başlatılacağı bilgisini paylaşan Bakan Murat Kurum, yılın proje için hızlı olacağını aktardı.

CHP’li isimler engellemeye çalışmıştı

Gerek ülkemiz gerekse dünya genelinde yankı uyandıran, Türkiye’nin en önemli projesi Kanal İstanbul’da ihale haberine karşılık tepkiler bekleniyor. CHP milletvekillerinin sıklıkla itiraz ve engelleme girişimlerine karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın son kararı ihale oldu. Karadeniz ve Marmara Denizini yeniden bir boğaz hattı üzerinde birleştirmeye yarayacak olan proje, Türkiye’nin sularını güvenli kılacak. Yunanistan’ın savunma sanayisine bu nedenle yatırım yaptığı bilgisinin sıklıkla paylaşıldığı haberlerde ülkenin korunak bölgesinin uluslararası olarak onaylandığı söylenebilir. Bakan Murat Kurum’un, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya geldiği yeni yılın ilk toplantısında, şu açıklamalar öne çıktı:

“Cumhuriyet tarihimizin en büyük dönüşüm projesini hayata geçiriyoruz. İstanbul Boğazını koruyacak, millet bahçeleriyle, ekolojik koridorlarıyla Türkiye’nin en çevreci şehircilik projesi olacak.”

Proje hakkında araştırmalara ağırlık veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED süreci için üniversitelerin ilgili bölümlerinden görüşler aldı. Üç etap halinde tamamlanması beklenen çevre düzeni artık tamamen oluşturulmuştur.

İhale sürecinde yeni planlamalar

Kanal İstanbul’da ihale sürecinin beklenen tarihi için Bakan Murat Kurum’un beklentisi 2021 yılı oldu. ‘Son nokta’ olarak belirtilen girişimler, imar planın askıya alınmasıyla başlayacak. Ulaştırma Bakanlığı ile gerçekleştirilecek olan ortak çalışmalar eşzamanlı olarak yürütülecektir. “Kanal İstanbul’da kararlıyız” diyen Kurum; projenin hem ülkemize hem de İstanbul’umuza yakışır bir proje olması adına süreci sıkı bir şekilde ele alacaklarını duyurmuştur.