Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Kanun değişikliğiyle kentsel dönüşüm hızlandırılacak

Kat Mülkiyeti Kanunu’na eklenen geçici madde sayesinde kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazanacak. Buna göre, imar barışı kapsamında giren binaların güçlendirilmesine ilişkin kısıtlamayı içeren madde, ilgili kanunun 3194 sayılı maddesine eklenen geçici maddeyle kaldırıldı.

Konuyla ilişkin değerlendirmede bulunan Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, “Bu binaların bazılarının yıkılana kadar ayakta kalması risk oluşturuyordu. İlgili değişiklik, kentsel dönüşümü hızlandıracak çok önemli bir hamledir.” diyerek güçlendirme çalışmalarının önüne geçen diğer engellerin de en kısa sürede kaldırılması gerektiğini söyledi. Türkkan, 24 Ocak’ta gerçekleşen Elâzığ Depremi’nden sonra kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verildiğini kaydetti.

 Geçici olarak kaldırılan maddenin, kentsel dönüşümü hızlandıran ve çalışma maliyetini düşüren güçlendirme alternatifini kısıtladığı belirtildi. Kaldırılan maddede şöyle deniliyordu: 

 “…Hasar görmüş olmakla birlikte ıslahının mümkün olduğu tespit edilmiş olan yapılarda, ilave inşaat alanı ihdas edilmemek şartıyla, 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre güçlendirme kararı alınarak güçlendirme yapılabilir. Bu yapılarda güçlendirme izni, bu Kanunda ve ilgili diğer mevzuatta öngörülen şartlara ve kısıtlamalara tabi olmaksızın, güçlendirme projesine istinaden ilgili idaresince verilir. Güçlendirilecek olan yapının üzerinde bulunduğu taşınmazın mülkiyetinin belediyeye veya Hazineye ait olması durumunda; taşınmaz satın alınmadıkça güçlendirme yapılamaz.”

Çok önemli bir engel kaldırıldı

Kentsel dönüşüm sürecinde çok önemli bir engelin ortadan kaldırıldığını belirten Türkkan “İmar barışı için toplamda 10 milyon 250 bin kişi müracaat etmişti, ancak belediyeler imar barışından yararlanan binalara güçlendirme izni vermiyordu. Bu binaların bazılarının yıkılana kadar ayakta kalması risk oluşturuyordu. İstanbul Kartal’da çöken bina, bunun en somut örneğiydi. Söz konusu bina da imar barışı kapsamına girip müracaat aşamasında kalan binalar arasındaydı. İlgili değişiklik, kentsel dönüşümüzü hızlandıracak çok önemli bir hamledir.” ifadelerini kullandı.

Güçlendirme çalışmalarının maliyetinin yıkıp yeniden yapma maliyetinden çoğunlukla daha düşük olduğunu belirten DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan 100 binlerce riskli konutun güçlendirmeyle rahatça kurtarılabileceğini söyledi. Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Başkanı Türkkan’a göre, güçlendirme yöntemiyle zamandan ve masraflardan tasarruf edilebilecek.