Kategoriler
Emlak Haberleri

Kapanan inşaat şirketi sayısı arttı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından açıklanan verilere göre 2019 yılı Ocak ile Mayıs ayı arasında bulunan zaman içerisinde kapanan inşaat şirketi sayısında artış oldu.

Verilere göre 2019 yılının ilk 5 ayında toplam 2 bin 820 adet inşaat firması kapandı. Tüm dünyada görülen ekonomik daralma, inşaat sektörünü de olumsuz yönde etkiledi. 2019 yılı içerisinde yabancı vatandaşların konut alımlarında artış olmasına rağmen dövizdeki kur farkından dolayı meydana gelen artış maliyetleri yükseltti. Maliyetlerin yükselmesi sonucunda ise inşaat firmaları zor durumda kaldı ve böylece kapanan inşaat firmaları sayısında bir artış meydana gelmiş oldu.

Ayrıca bu daralma kurulan yeni inşaat şirketlerinin sayısında da azalmaya neden oldu. Verilere göre 2019 yılının ilk 5 ayında kurulan inşaat şirketi sayısı, 2018 yılının ilk 5 ayına göre daha az olduğu görülüyor. Bu konuda açıklama yapan sektör temsilcileri;  talebin düşmesinin yanı sıra maliyetlerdeki artışın fiyatlara yansıtılamaması nedeni ile zor durumdaki şirket sayının arttığı belirtiyorlar.

İnşaat sektöründe meydana gelen istihdam düşüşünün Turizm sektöründeki artış ile Mayıs ayından itibaren düşüşün azalması bekleniyor.  2019 yılı Mart ayındaki işsizlik oranları ile 2019 yılı Nisan ayı işsizlik oranları kıyaslandığında işsizlik oranının yüzde 1 civarında azaldığı görülüyor. Toplam işsizlik oranı Mart ayında yüzde 14,1 iken Nisan ayında ise yüzde 13 oldu. Mart ayında toplam işsiz sayısı 4.544.00 iken Nisan ayında toplam işsiz sayısı ise 4.202.000 oldu.

Ayrıca yüzde 32’si serbest meslek sahibi olan Türkiye dünyada en fazla serbest meslek sahibi olan ülkeler sıralamasında 4. sırada yer aldı. Bu alanda birinciliği Kolombiya aldı.