Kategoriler
Ekonomi

Karavan satışları yüzde 300 oranında arttı

Karavan satışları yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı sonrası artış yaşamaya devam ediyor. Yüzde 300 oranında artışın söz konusu olduğu veriler karşısında Türkiye’de satış fiyatları 80 ila 200 bin arasında değişim göstermektedir.

Karavan satışları altın çağında

Çin üzerinden çıkan ve dünyanın dört bir yanına yayılan hastalık sonrası gayrimenkulde yeni trendler söz konusu oldu. Eve kapanan her tüketici ihtiyaçlarına yönelik evleri talep etmeye başladı. Bir zamanlar köyden şehre göç durumu yaşanırken, kozmopolit yaşamdan bunalanlar şehirden köye göç etmeyi sürdürüyor. Ancak son birkaç aylık sürece baktığımızda bu durum pandemi sonrasında artışa neden oldu.

Bununla birlikte müstakil ev taleplerinde yaşanan artışa karşı kalabalık ortamdan kaçmak isteyenler gayrimenkul sektöründe değişimi başlattı. Dijitalleşmenin ilerlediği sektörler hayatta kalmaya devam ederken, diğerleri mücadelelerini sürdürüyor.

Gayrimenkulde yaşanan değişimler sonrasında karavan almak isteyen kişilerce talep yüzde 300 oranında arttı. Her bir kasabayı, köyü kendi yaşam alanı haline getirebileceğini düşünen tüketiciler, dört duvar yerine karavan almaya kararlı görünüyor.

Firmalara gelen taleplerin giderek arttığı gözlemlenirken, talep oranında yaşanan artış fiyatları etkileyebilir. Ancak Türkiye’de ideal karavan fiyatlarının 80 ila 200 bin arasında değiştiği biliniyor.

Sıfırdan 5 yaşına kadar karavan araçları otomobil sınıfına dönmektedir. Otomobillerde ödenmesi beklenen ÖTV bedelleri burada da geçerli bir hale geliyor. Bu sebeple araç fiyatlarında yüzde 160 artışa neden olmaktadır. Sıfır karavanların 300 bin lira üzerinden satış fiyatı bulunmasına karşı ödenmesi beklenen ÖTV bedeli nedeniyle, yüzde 160 artış yaşanmakta. Böylece alınan 300 bin lira değerindeki karavan toplamda 800 bin liraya denk gelmektedir. İşte bu nedenle vatandaş karavan tercihini 5 yaş üzeri olanlardan yana kullanmak durumunda kalıyor.

Firmalar ise bu süreç karşısında 5 yaş ve üzeri karavanları piyasada bulmakta oldukça zorlanmaktadır. Ayrıca bu durum ülkenin yurt dışına ihracat yapmasına büyük engel teşkil ediyor. Karavan üreticileri tarafından en yakın zamanda bu durumun devlet tarafından çözülmesi beklenmektedir.

Covid-19 satışlarda artışa neden oldu

Bursa’da karavan üretim firması bulunan Genel Müdür Hüseyin Taşkın, 2013 yılından itibaren karavan üretim sürecinde yer aldıklarını belirtti. Covid-19 hastalığına karşı siparişlerde yoğun talepler meydana geldiği ve sektörde yüzde 300 artışın rahatlıkla gözlemlenebildiğini aktardı. İnsanların bu süreçte kendilerini izole etmek istediklerini belirten Taşkın, karavan satışları artış oranında beklenmeyen gelişmelerden söz etti.

Taşkın tarafından getirilen açıklamada tüketicilerin taleplerindeki artış nedeni bir kez daha gözler önüne seriliyor. “Yaz tatilini Ege ve Akdeniz kıyılarında geçirme hayali bulunan vatandaşlar kalabalık mekândan kaçmak istiyor ve bu nedenle karavana yöneliyorlar. Karavanların içinde elektrik üretimi mevcut olup, her türlü ihtiyaca cevap verebilmektedir. Son zamanlarda yurt içi ve yurt dışı taleplerde inanılmaz bir artış görünüyor. Araçlar istenilen malzemeye göre ortalama 80 ila 200 bin lira arasında imal edilmektedir. Karavan alacak ancak parası yetmeyen vatandaşlar için kiralama hizmeti verilmektedir. İsteyen günlük 500 ila 850 lira arasında bir bedel ödeyerek karavan kiralayabilir.”