Kategoriler
Ekonomi Gündem

Karavan üreticileri devlet desteği bekliyor

Karavan satışlarında talep artışı yaşanınca, üreticiler isteğe uygun ürün bulmakta zorluk yaşıyor. Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı, sektörler üzerinde yeni trendler belirlerken, sürece uyum sağlamakta zorluk çekenlerden birisi ikinci el otomotiv oldu.

Karavan satışları adeta patlama yaşıyor

Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı, dünya genelinde etkisini hissettirmeye devam ediyor. Süreç karşısında Türkiye’nin olumsuz etkilendiği bilinirken, özellikle bu durumun gayrimenkul, turizm ve daha birçok alanda değişikliklere sebep olduğu bilinmekte. Yeni yaşam kurallarında belirlenen “sosyal mesafe kuralları”, Türkiye’de kademeli olarak uygulanmaya başlandı. İç turizmin açılış yapacağı 1 Haziran tarihi itibariyle, tesis ve oteller turizm sezonuna hazırlık yapıyor. Bu hazırlığın ise Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen yeni sağlık koşulları çerçevesinde yapıldığı bilinmektedir.

Gayrimenkul ve turizm sektöründe yaşanan müstakil ev taleplerindeki artış, aynı zamanda kişilerin özgürce seyahat etmesini sağlayacak araç sektörünü de vurdu. Bursa’da faaliyetlerine devam eden Viya Karavan Genel Müdürü Hüseyin Taşkın, AA muhabirine önemli bilgiler aktarmıştır. Yapılan açıklamada özellikle salgın hastalığın satışları üst sıralara taşıdığını belirten Taşkın, sosyal izolasyon sağlamak isteyen bireylerin tercihlerini bu tarafa yönelttiğini belirtiyor.

Son dönemde taleplerde yaşanan artış nedeniyle yeni sıkıntıların yaşandığını bildiren Taşkın; dönüştürülmesi amacıyla 5 yaşından büyük ikinci el araç bulmakta sıkıntı yaşadıklarını söylüyor. Türkiye’de ÖTV oranlarının yüksek oluşu nedeniyle, karavan üretiminde 5 yaşından büyük araçları kullanan firmalar, şu sıralar bu araçları bulmakta büyük sıkıntı çekmekte. Eğer 5 yaş altı bir aracı karavan üretiminde kullanırlarsa, Türkiye’deki ÖTV oranının fiyatlara yüzde 160 olarak yansıyacağı biliniyor. Bu nedenle firmaların yoğunlukla temiz ikinci el araç aradıkları süreçte, salgın hastalık etkisi bu sektörü de olumsuz koşullara sürükledi.

ÖTV indirimi sektördeki baskıyı azaltabilir

Devletin özellikle karavan sektörü için yeni çözümler getirmesi gerektiği süreçte, ÖTV nedeniyle zarara uğrayan firmaların ekonomik boyutlu rahatlamaya gidebileceği hatırlatılıyor. Taşkın, ÖTV’ye gelen indirimin, özellikle birinci el araçları kullanmak için büyük fırsat olduğunu dile getirirken, kazancın devlet üzerinde de olacağı vurgusu yapıldı. Araç sayısında yaşanacak talep artışı, sektördeki istihdamı sağlayabilir.

Yurt dışında bu sektör üzerinden uğraş veren firmaların devlet destekli olduğu biliniyor. Firmaların aynı şekilde kazanç sağlayabileceği bir sürece giriş yapılırken, bu durumun mutlaka devlet destekli olması gerekmektedir. ÖTV oranı nedeniyle ihracat ve ithalatın zor duruma düştüğü sektör, Türkiye’de de devlet desteği sağlamayı umuyor.