Kategoriler
Emlak Haberleri

Kartal Şehir Parkı’na yeniden 17 katlı konut projesi hedeflendi

Kartal Şehir Parkı’na konut projesi hedefinde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeniden harekete geçtiği öğrenildi. 2018 yılında Bakanlık bünyesinde 17 katlı konut projesinde geliştirilen imar kararlarına İstanbul 10. İdare Mahkemesi’nde iptal kararı uygulanmıştı. Ancak dönüşümde ısrarcı olduğu öğrenilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yakın zamanda millet bahçesi projeleri altında yeni imar planı hazırladığı görüldü.

Kartal Şehir Parkı’nın dönüşüm süreci

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul genelinde kentsel dönüşüm projelerine hız veriyor. 2018 yılında hedeflerine Kartal Şehir Parkı’nı dahil ettiği öğrenilince İstanbul 10.İdare Mahkemesi’nde iptal kararına gidildi. 2 yıl aranın ardından dönüşümde alanı yeniden hedefine oturtan Bakanlık; imar planları kapsamında Çavuşlu’daki eski taşocağının dönüşümü için yeni karara imza attı. Millet bahçesi projelerine dahil edilen taşocağı bölgesiyle birlikte Kartal Şehir Parkı’nın dönüşüm sürecine girildiği yine basın yoluyla öğrenilmiştir.

ANKA’dan yapılan haberin detaylarına göre, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın dava süreci 2018 yılında noktalanmıştı. İstanbul 10. İdare Mahkemesi’nde yürütülen davada imar planları iptal edildi. Yapılan bu değişikliğe rağmen dönüşümde ısrarcı olduğu görülen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, özellikle Kartal Şehir Parkı’nı konut projesinde hedefliyor.

İtiraz sesleri yeniden yükselecek

Bölge halkı dahil olmak üzere pek çok itiraza neden olan bölgenin dönüşüm süreci henüz muallakta. Ancak Bakanlık, 174 bin 600 metrekarelik arsayı dönüşüm ve gelişim kapsamında 17 katlı konut projesinde kullanmak istiyor. Kartal Soğanlık Mahallesi’nde konumlanan Kartal Şehir Parkı arazisinin yanı sıra, Çavuş Mahallesi’nde bulunan 315 bin metrekarelik eski taşocağı arsasının da imar planlarına dahil edildiği bildirildi. Millet Bahçesi Projeleri altında dönüşümden geçirilecek bölgenin aynı zamanda konut ve ticaret alanına açılacağı konuşuluyor. İmar planlarındaki bu türden köklü bir değişim, 20 Kasım 2020 tarihinde netliğe kavuşacak. İtirazların bölgede yayılmasıyla birlikte sürecin işleyişi için verilen tarihe karşılık, Kartal Anadolu Adalet Sarayı’nın doğusunda inşaatlar başlatılacaktır.

Mahkemenin iptal kararının nedeni

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşümde sıklıkla öne aldığı konut projelerini İstanbul’a yaymaya devam ediyor. 2018 yılında Kartal Şehir Parkı için imar değişikliğinde bulunarak konut ve ticaret alanına izin verilmişti. Yaşanan bu değişimin ardından Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası dava hakkını kullanarak imar değişikliğini İstanbul 10. İdare Mahkemesi’nde iptal ettirmiştir. İptal kararının altında, bölgenin fonksiyon bakımından herhangi bir eşdeğer gösterilmeden “TİCK” (Ticaret+konut) fonksiyonuna alınması bulunuyor.