Kategoriler
Emlak Haberleri

Kasım ayı emlak endeksi verileri konut fiyatlarının yükseldiğini kanıtladı

Kasım ayı emlak endeksi verilerini açıklayan sahibinden.com, Türkiye genelini araştırma konusu yaptı. Buna göre, üç büyükşehirde ortalama konut fiyatlarının yükseldiği tespitini yapan platform, bir konutun ortalama el değiştirme süresini 51 gün olarak kaydetti.

Kasım ayı emlak endeksi verileri açıklandı

Sahibinden.com üzerinden kasım ayı emlak endeksi araştırmaları sonuç verdi. Platformun topladığı verilere göre, satılık konutlarda ilanın kapanma süresi, kasım ayı içerisinde geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 2 gün kısaldı. Türkiye genelinde yürütülen bu araştırmada ortalama sayıyı bulan sahibinden.com, bir konutun el değiştirme süresini ise 51 gün olarak tanımlıyor. Genel tabloya bakıldığında üç büyükşehrin öne çıktığı görülürken, ortalama satılık konut fiyatlarındaki yükselmelerin devam ettiği bildirildi. Kasım ayı içerisinde Türkiye’de en çok yeni “Satılık Konut” ilanı giren ilçelerin başında; İstanbul’da Esenyurt ile Kadıköy, Ankara’da Keçiören, Antalya’da Muratpaşa ve İstanbul’da ise Beylikdüzü ilçesi geldi.

Satılık konutlarda son iki aydır Muğla değerini arttırdı

Satılık konutların Türkiye geneline göre en fazla değer kazancı yaşayan ilçeler sıralamasında ise Muğla’nın Ula ilçesi ve Samsun’un 19 Mayıs ilçesi önde geliyor. Satılık konut fiyatlarında yükselmelerin yaşandığı bu ilçelerde, Ula artış değerini yüzde 157,19, Mayıs ise yüzde 105 yükseltti. Fiyat artışlarının devam ettiğini gösteren veriler, başlıca ilçeleri takiben gelen ilçelerin başında yüzde 102 artış ile Kırıkkale’nin Demirköy ilçesi olduğunu gösteriyor. Listenin devamında; yüzde 101 ile Antalya’nın Döşemealtı, yüzde 80 ile Mardin’in Kızıltepe ilçesi geldi. Yine genel tabloya göz gezdirdiğimizde değer kaybı yaşayan tek ilçe Ankara’nın Kızılcahamam ilçesi oldu. Yüzde 1’lik kayıp olan Keçiören’den sonra, ilçe bazlı ortalama konut kira bedelleri değerlendirilmiştir. Buna göre, yıllık artışın en çok olduğu bölge yüzde 84 ile Antalya’nın Döşemealtı ilçesidir. İlçeyi, yüzde 83 ile Antalya’dan Kaş, yüzde 64 ile Sakarya’dan Sapanca, yüzde 61 ile İzmir’den Karaburun ve yüzde 60 ile Gaziantep’ten Nizip ilçeleri takip etti. Kiralık konutlarda düşüş yaşayan İstanbul’un Beşiktaş ilçesi ise yüzde 34’lük bir kayba imza attı.

İstanbul’da ortalama satış süresi 52 gün

Kasım ayı emlak endeksi verilerine göre, İstanbul’da ortalama konut satış süresinin 52 günü bulduğu görüldü. Son yıllarda şehirden uzak, sakin bir yaşama adım atmak isteyenlerin, daha sakin ve yeşil ortam ihtiyacı oluşturduğu biliniyor. Bunun üzerine tercihlerde Adalar’ı kullananlar, son 1 yıl içinde yüzde 73 artış ile İstanbul’a değer kazandırmaya devam etti. Yıllık baz doğrultusunda değer kazanan Adalar’ı yakından takip eden Başakşehir ve Şile yüzde 51 ile ikinciliğe oturdu. Bu iki ilçeyi yakından takip eden ilçeler ise; Yüzde 49 ile Beylikdüzü ve yüzde 45 ile Kadıköy oldu. İstanbul’da ortalama konut kira bedellerine bakılırsa değer artışı yaşayan ilçelerin başında yüzde 36 ile Şile geliyor. Şile’yi takiben gelen ilçe yüzde 33 ile Avcılar olurken; Avcılar’ı, yüzde 32 ile Çatalca, yüzde 29 ile Beylikdüzü, yüzde 27 ile Arnavutköy izledi.

Ankara’da Gölbaşı ilçesi değer kazanıyor

Sahibinden.com araştırma süresince öne çıkardığı üç büyükşehirden Ankara’nın en değerli ilçesini Gölbaşı olarak bizlere sundu. Türkiye geneline göre konut satışında ikinci sıraya yerleşen Ankara’da ortalama satış süresi 40 gün. Yeni konut projelerinin hayata geçirilmesinin ardından başlayan hareketlenme, Gölbaşı’na sıçramıştır. Bu ilçede yapılması hedef haline gelen yeni sosyal donatı alanlarının etkisi ise ortalama satılık konut fiyatlarını yıllık yüzde 72 artış ile rekor seviyeye ulaştırdı. Ankara’nın en çok değer kazanan ilçesi olmaya devam eden Gölbaşı’nı, yüzde 50 ile Akyurt, yüzde 49 ile Elmadağ, yüzde 43 ile Keçiören, yüzde 41 ile Sincan takip etti. Son 1 yıl içerisinde ortalama konut kira bedeline göz attığımızda en çok artışın yaşandığı ilçe ise yüzde 18 ile Çubuk oldu. Listenin devamında Çubuk’u takip eden ilçeler, yüzde 17 ile Etimesgut, yüzde 16 ile Keçiören ve Polatlı, yüzde 14 ile Altındağ’dır.

İzmir depremi fiyat artışına neden oldu

Konut satışlarında kent listenin üçüncü sırasına yerleşiyor. Kasım ayı emlak endeksi verileri doğrultusunda İzmir’de konutların el değiştirme süresi ortalama 55 gündür. 30 Ekim’de meydana gelen depremin ardından yüksek katlı binalarını terk edenler geniş alana sahip az katlı evlere yönelim kazandı. Bununla birlikte yoğun ilginin yeni adresi yüzde 72 artış ile Çeşme oldu. Salgın hastalık tehdidi ile kasabalara yerleşme kararı verenler, depremin de etkisiyle birlikte müstakil evlerde yaşama isteklerini arttırdı. Yoğun olarak tercih edilen bölgelerin başında yüzde 65 ile Güzelbahçe, yüzde 63 ile Ula, yüzde 61 ile Foça ve Karaburun geldi. Bu ilçeler değer kazancı yaşayanların başında bulunmaktadır. Depremle birlikte kira fiyatlarının artışına dikkat çeken sahibinden.com, İzmir’de son bir yıllık ortalama konut kira bedeline göre değer artışı yaşayan ilçeleri sıraya aldı. Bu ilçeler yüzde 61 ile Karaburun, yüzde 44 ile Dikili, yüzde 39 ile Seferihisar, yüzde 35 ile Güzelbahçe ve yüzde 22 ile Kemalpaşa’dır.

Benzer haberlere göz atmak için tıklayınız.

Exit mobile version