Kategoriler
Emlak Haberleri

Kasım ayı fiyat endeksine göre konut kredisi ve senet kullanımı arttı

Kasım ayı konut fiyat endeksini açıklayan REIDIN-GYODER, oluşturduğu veriler ile ay bazında markalı konut alımlarında kredi ve senet kullanımının yükseldiğini işaret etti. Endekse göre, kasım ayında fiyatlar, bir önceki aya göre yüzde 0,35, 2019’un aynı dönemine göre ise yüzde 8,3 oranlı artış kaydetmiştir. Markalı konut alımlarını devam ettiren alıcılar, ödeme yöntemi olarak banka kredisi ve senet kullanımını tercih etti. Banka kredisi kullanımında artan puanlar yaklaşık olarak 4, senet kullanımında ise yaklaşık olarak 2,5 puan yükselmiştir.

Kasım ayı konut fiyat endeksi açıklandı

REIDIN-GYODER altında kasım ayının verileri bir araya getirildi. Yapılan araştırmanın sonucuna göre; kasım ayı konut fiyat endeksi verileri, alıcıların ödeme seçenekleri arasında sıklıkla banka kredisi ve senet kullandığını gösterdi. Genellikle kurumsal gayrimenkul şirketlerinin çatısı altında üretilen ‘markalı projeler’, ekim ayına kıyasla kasım ayında yüzde 0,35’lik bir nominal artış sağladı. 2019’un aynı ayına göre bu artışların yüzde 8,03’e çıktığını gösteren REIDIN-GYODER verileri, endeksin başlangıç yılı olarak bilinen 2010’a göre ise yüzde 103,2’lik bir nominal artışa sahne olmuştur. Kasım ayı konut fiyat endeksinde alıcıların satış tercihlerinde rol oynayan 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 dairelerin dağılımı şu şekilde oldu; kasım ayında bir önceki aya kıyasla tercihlerde 2+1 konutlar yüzde 0,82 nominal artış ile birinci olurken; 3+1 konutlar yüzde 0,20 ile ikinci olmayı başardı. 1+1 dairelerin yüzde 0,16 nominal artış gösterdiği değer tablosu, 4+1 dairelerde yüzde 0,48 nominal azalış ile kapanmıştır.

Yabancı yatırımcılar 2+1 konutlara yöneldi

Kasım ayı konut fiyat endeksi, markalı konut projelerini tercih eden yabancı sayısındaki payı yüzde 8,75 olarak ortaya çıkardı. Bu rakamı son 6 ay bazında ele alan veriler ortalamayı yüzde 7 olarak karşımıza çıkarıyor. Satış oranında yüzde 38,57 ile en çok tercih edilen konut tipi ise 2+1’ler oldu. Yine ödeme yöntemlerini gözden geçiren REIDIN-GYODER; markalı projeleri tercih eden müşterilerin seçeneklerini peşinat, senet ve banka kredisi olarak ayırdı. Peşinat kullanımını yüzde 44,26 ile öne çıkaran müşteriler, senet kullanım oranını yüzde 32,41, banka kredisi kullanımını ise yüzde 23,33’te tercih etti. Ekim ayında bu oranlar senet kullanımında yüzde 29,82, banka kredisi kullanımında yüzde 20,31, peşinat kullanımında ise yüzde 49,87 olarak açıklanmıştır. Yine markalı konut projelerinden stok erime hızını hesaba katan bu veriler; kasım ayında erime hızını adet bazında yüzde 6,11 olarak tespit etti. Bir önceki ay stok erime hızının yüzde 7,46 olduğu biliniyor.

Müşteriler tercihini bitmemiş konutlardan yana kullandı

Kasım ayı içerisinde markalı konut alımına yönelen müşterilerin tercihleri yüzde 46,16 ile bitmiş konut stoklarından oldu. Bitmemiş konut stokunu tercih edenler ise yüzde 53,84’lük bir oran yarattı. Ekim ayına yeniden baktığımızda bu oranlar yüzde 45,60 ile bitmiş, yüzde 54,40 ile bitmemiş konut stokundandır.