Kategoriler
Emlak Haberleri

Katar ile Türk dostluğu yatırımların devamıyla güçlendi

Katar ile Türk dostluğu inşaat işleriyle pekişmeye devam ediyor. 2018’de yaşanan ekonomik krizde, Katar üzerinden yapılan yardım, 15 milyar USD’lik yatırımla başlamış ve zırhlı araçlar için yapılan 1 milyar dolarlık fon ile devam etmişti. Yapılan bu desteklerle birlikte Türkiye’nin yanında olmaya devam eden Katar, en önemli müttefiklerimizden birisi olduğunu her defasında gösteriyor. İslami sermayenin ülkeye ulaşabilmesi ve yapılan yatırımların arttırılması adına, adımların yalnızca başlangıç olarak görüldüğü düşünülmektedir. Buna istinaden geçtiğimiz ay, Katar Devleti ile Türkiye Devleti arasında devam ettirilen stratejik koşullar, anlaşmalar ile sonlandırıldı. Uluslararası piyasadan Türkiye’ye yatırım yapan Katarlılar, zinciri küresel sermayenin etkisiyle birlikte, ülke işlerini yurt dışına kadar genişletiyor. Bu sayede pek çok yatırımcının ülkeye girişi sağlanacak ve ekonomik anlamda yeni istihdam kapıları hep birlikte açılacaktır.

Katar dost elini Türkiye’ye uzattı

İki devlet arasında gelişen sıcak ilişkiler, zincir etkisi görmeye başladı. 2018’de Türkiye’nin yanında olduğunu nakdi desteklerle gösteren devlet, aynı zamanda 15 milyar USD’lik yatırım fonunu zırhlı araçlar ile genişleterek, 1 milyar dolarlık fona yükseltti. Dostluğun pekiştiği 2020 yılı itibariyle Türkiye’den yatırımlarına devam eden Katarlı yatırımcılar sayesinde İslami finans sermayesine adım atmamız sağlanacak. 10 yıl içinde merkez haline dönüşmesi beklenen ülkemiz, stratejik çalışmalar kapsamında, gelecek yıl 650 milyon USD’lik gayrimenkul yatırımına da zemin hazırladı. İki taraf için güçlenen dostluğun yatırımlarla arttığı günlerde, Varlık Fonu’nun İstanbul Finans Merkezi’ni sahiplenmesi de güven ortamı yaratmıştır. Bu durum, İstanbul Finans Merkezi’nin İslami yatırım dünyasının merkezi olmamıza neden olacak.

Türkler 17 milyar dolarlık işi Katar’a taşıdı

Al-Daar Investments Temsilcisi M. Halit Sönmez, Katarlı bir sermaye şirketi olduklarını hatırlatarak söze başlıyor. Yatırım konusunda Türkiye ekonomisine güvendiklerini belirten Sönmez, bu güven ortamı sayesinde Türkiye’ye yatırım yapmaya devam edeceklerini söyledi. Ülkede yatırım yapanlar arasında yüzde 15,7’lik bir pay ile birinciliğe oturan Hollanda, ikinciliği yüzde 7,7 ile Amerika’ya vermiştir. Körfez (GCC) ülkelerinin üçüncülüğe yüzde 6,8 ile ulaştığını bildiren Sönmez, listeye baktıklarında ülkenin yatırımcıya izole olmadığını gördüklerini aktardı. Sözlerine devam eden Sönmez, şu şekilde konuştu: “Liberal ekonomi düzenine sahip ülkelerde, askeriye haricinde diğer şirketlerin özel tekelinde olduğu biliniyor.  Amerika ve Avrupa’da, devlet yönetiminde çok az şirket bulunmaktadır. Uluslararası bir kıyaslamada Türkiye’de bu oran, geçmiş yıllara göz gezdirdiğimizde ABD ve Avrupa ortalamasının bir hayli üzerine çıkmıştır. Herkes gibi, dünyanın finans sisteminin Amerika’da olduğu düşünülmektedir. 1944’ten bu yana, USD dünyanın rezerv parası olmuş ve uluslararası ticaretlerde bu para birimi üzerinden işlem yapılmıştır. Böylece cariden açık veren bir ülkenin ekonomisine girecek her bir Cent oldukça değerlidir.”

Varlık yatırımları Türkiye’de devam ettirilecek

Halit Sönmez, Katar’da süregelen, 17 milyar USD’lik Türk şirketlerin inşaat işleri hakkında yorumda bulundu. Ülke ekonomisine katkı sağlayan bu şirketler, uluslararası ilişkileri de güçlendirmiştir. Türkiye ile devam ettirilen stratejik anlaşmalar, körfezi yeniden yatırım merkezine dönüştürüyor. Türkiye’de, 2021 yılı itibariyle 650 milyon USD’lik gayrimenkul yatırımı yapılmasına karar verildiğini açıklayan Sönmez; yatırım fonlarında İsviçre fonlarını da görmenin mümkün olduğundan bahsetti. Türkiye’de yapılan yatırımlara İsviçre’den gelen teklifler ortaklık için bir fırsat oluşturdu. Varlık Fonu’nun, finans merkezini sahiplenmesiyle birlikte güvenin tazelendiği süreçte, İstanbul finans merkezine Katarlılar da taliptir. Gelecek yılın hedefleri arasına yerleşen yatırım planları Türkiye üzerinden devam edecek. Devletinin, 2005 yılından itibaren yalnızca petrol gelirlerine bağlı kalmamak istediklerinden söz eden Sönmez, ekonomik anlamda güçlendirici hamleler attıklarını söylüyor. Birçok ülkede çeşitli yatırımlar yapan ve bu yatırımların sınırlarını genişleten Devlet, birçok sektör üzerinde hak sahibi oldu. Yapılan yatırımların başta, gayrimenkul ve futbol kulüpleri olduğu, yatırımdaki ülke sayısının ise 40’tan fazla olduğu bilinmektedir.

Yatırımda yön sınırları genişletti

40’tan fazla ülkeye yatırımda bulunan Devlet, yatırımda yönünü Türkiye’ye çevirmiştir. Yalnızca petrol gelirlerine bağlı kalmak yerine, gayrimenkul ile başlayan yatırım potansiyeli, futbol kulüplerine kadar büyüdü. Toplamda 400 milyar USD’yi aşan yatırımlar, devletin siyasi adımlarını ve güçlü duruşunu ekonomik boyutta yükseltti. Her defasında olumlu dönüşümler alınan yatırımlar, Doğu Akdeniz’deki Türkiye’nin güçlü duruşu ile kuvvetleniyor. Akdeniz Antalya limanına gelen yatırımlara ağırlık vermeyi sürdüren Devlet, limanın işletmesini satın aldı. Bu sayede Katar’ın Dünya ticareti yönündeki başarısı Türkiye ile birlikte söz sahibi olmak istediğinin de bir göstergesidir.

Benzer haberlere göz atmak için tıklayınız.

Exit mobile version