Kategoriler
Emlak Haberleri

Kayimder Başkanı: “Konut almak için baharı beklemeyin”

Kayimder Başkanı Levent Akdoğan, 2020 yılının zor bir yol olduğunu hatırlatarak; yaz aylarında inşaat sektörüne canlandırıcı bir etki yaratan faiz oranlarındaki indirim etkisinin çabuk geçtiği aktarıldı. Gelecek dönemler için uyarıda bulunan Akdoğan, konut ihtiyacı olanlara ellerini hızlı tutmaları konusunda uyarıyor. En erken kış döneminde konut satın alınması gerektiğini vurguladığı uyarısında, “Kış döneminde işi bitirin. Zira baharla birlikte fiyatlara yüzde 30 oranında zam gelmesi bekleniyor” dedi.

Kayimder Başkanı Levent Akdoğan’dan uyarı

Kayseri İmar ve İnşaat Müteahhitleri Dayanışma Derneği ve Kayimder Başkanı Levent Akdoğan, 2020 yılının inşaat sektörünü değerlendirdi. Haziran ayında başlatılan ve temmuz ayında etkisini gösteren düşük faizli kredi kampanyasının bir süre canlandırıcı olduğunu söyleyen Akdoğan, ağustosun gelişiyle etkinin çabucak zayıfladığına dikkat çekti. Konut almak isteyenlere zam uyarısında bulunan ve vatandaşlara hızlı olmaları gerektiğini aktaran Akdoğan; 2020’nin son çeyreğinde Merkez Bankası tarafından getirilen faiz artışlarını ele aldı. Yakın zamanda yapılan artırımın Euro ve Dolar kur artışına paralel olarak geliştiğini, inşaat maliyetlerinin ise zincirleme bir etki gösterdiği söylendi. Hükümet teşviklerinin kamu bankalarını harekete geçirdiği haziran ayında yine baskılar azaltılmak istenmiş ve yüzde 0.64 oranlı faizlerdeki talepler konut satışlarına yansımıştı. İnşaatın da bu süreçte olumlu bir sürece girdiği düşünüldü. Ancak ağustos ayında gelişen artışlar 0.99 faiz oranına kadar devam edebilmiştir.

Eylülün gelişiyle yükselen grafikler azaldı

Kayimder Başkanı, eylülde yükselişe geçen kredi faiz oranlarının konut satışlarını derinden etkilediğinden söz etti. Aralık ayına dek süren bu düşüşler; ocak ayında inşaat sektöründeki ana malzeme çimento ve demirin fiyat artışına bağlı olarak da devam etmiştir. Demirin kilosu aynı yıl içinde artış göstererek 2.8 TL iken, 5.8 TL oldu. Bu fiyatların neredeyse 2 kat daha arttığını bizlere kanıtlamaktadır. Çimento fiyatlarının ise 125 TL civarında olduğu, ancak artışa geçmesiyle 210 TL’ye yükseldiği görüldü. İnşaat malzemelerindeki bu ani artışın yeniden gerileme yaşayacağını düşünmediğinden bahseden Akdoğan, “Kış aylarını değerlendirin. Konut ihtiyacınız varsa kış döneminde işi bitirin. Yüzde 30 gibi bir artışın karşısında konuta ulaşım son yıllardaki kadar kolay olmayacak” açıklamasında bulundu.

Exit mobile version