Kategoriler
İhaleler

Kayseri’de belediyenin düzenlediği parsel ihalesine yanıt

Kayseri’de belediyenin villa parselleri için gerçekleştirdiği ihale yargı aşamasına taşındı. İlgili müfettişin raporu beklenirken, olaya el atan Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekiline, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan yanıt gecikmedi.

Kayseri’de 221 villa parseli tartışmayı alevlendiriyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından, Talas ilçesi konumlu Reşadiye Mahallesi’nde yer alan 221 villa parseli için ihale düzenlenmişti. Ancak ihale sürecinin yargıya taşındığı haberinden sonra dosyaya atanan müfettişin yazısı beklenmektedir. CHP tarafından da gündeme alınan ihaleye dair açıklamada bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Devlet İhale Kanununu hatırlatıyor. Taşınmaz satışlarının toplu bir şekilde yapılmasında herhangi bir yasak hüküm bulunmadığına dair yapılan açıklama, ihalenin mevzuata uygunluğu görüldü. Soylu, ihalenin iptal edilemeyeceğini, sürecin mevzuata uygun olarak yürütüldüğünü söyledi.

Milletvekili Çetin Arık’tan ilgili ihale adına sorular geldi

CHP Milletvekili Çetin Arık, ihale haberlerinden sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sorularını yöneltti. Kayseri’de belediyenin kapalı ihale yöntemiyle elden çıkardığı 221 villa parselinin toplu satışının uygunluğu sorgulanıyor. 10 Mart 2020 tarihinde toplu satışta alıcı taraf Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odası oldu. Oda, 2 ay ödemesiz 18 taksitle ihaleden parselleri satın almıştır. Ancak ilk taksitin yatırılmadığına ilişkin haberlerin ardından parsellere ortak olan yöneticiler Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Talas Belediyesi’nden çıktı. Belediyenin ortalama olarak 100 bin TL üzerinden satışa sunduğu parseller, bir sonraki gün 300 bin ila 500 bin TL arasında satışa çıkarılmıştır. Araya konulan ciddi fark CHP’yi harekete geçirmeye yeterli geldi. Milletvekillerinden Arık, belediyenin zararını en az 20 milyon lira olarak duyurdu.

Belediye zarara girerken ortaklar kâra geçti!

Arık, personel tarafından açıkça zarara uğratıldığı görülen belediye hakkında bir soruşturmanın açılıp açılmayacağı hakkındaki sorusunu Bakan Soylu’ya yöneltti. Ardından sorularını çoğaltan milletvekili, kamunun alenen zarara uğratıldığı için ihalenin iptal edilip edilmeyeceğini bilmek istemiştir. Zararın giderilip giderilmeyeceğine dair yöneltilen sorular, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplandı. Valilik ve Büyükşehir Belediyesi’nden alınan bilgileri paylaşan Soylu; ihalede katılımcı sayısının 2 olduğunu ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanununda belirtildiği gibi tekliflerin kapalı usule uygun alındığını bildirdi. Muhammen bedelin 20.985.000,00 TL olduğu ihale, 22.050.000,00 TL ile sonuçlandı. Muhammen bedel üzerinden satışı gerçekleştirilen parsellerde ilgili rekabet ortamı oluşturuldu.

“İhale mevzuata uygundur”

Kayseri’de kamuyu zarara soktuğu iddiasında bulunan Milletvekili Çetin Arık’ın, soru önergesi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tarafından yanıt buldu. Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ihalenin mevzuata uygun olduğunu söyleyen Soylu, “Belediye yöneticilerinin de söz konusu ihaleye ortaklıkları bulunmamaktadır” açıklamasını yaptı. İhalede satılın parsellerin 100.000,00 TL bedelle alındıktan hemen sonrasında satışının 300.000,00 ila 500.000,00 TL arasında satılması ise bir iddia olarak görüldü. Parsellerin tapu bilgisinin bulunduğuna dair devam ettirilen açıklamada, “Tapu Sicil Müdürlüğünden araştırmanın yapılması uygundur” açıklaması geldi.

Kayseri haberlerine göz atmak için tıklayınız.

Exit mobile version