Kategoriler
Emlak Haberleri

Kayseri’de konut satışları yüzde 34 artış gösterdi

Kayseri’de 1 Haziran 2020 tarihinden bu yana aktif olan düşük faizli kredi destekleri konut satışlarını arttırdı. Yılın ocak-haziran dönemleri arasında Türkiye genelinde satışların yüzde 23 arttığı bildirilirken, Kayseri’de bu oran yüzde 34’e yükseldi.

Kayseri’de yılın ilk yarısı yüzde 34 artış yaşandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İnşaat ve Konut verileri, 2020 yılının ilk altı ayında Türkiye genelinde gerçekleşen konut satışlarının önceki yıla göre yüzde 23 artış yaşadığını gösteriyor. Bu artış ile birlikte 624 bin 769 rakamına ulaşan konut satışları, Covid-19 salgın hastalığına rağmen aynı hızda devam etti.

Özellikle Kayseri’de konut satışlarında yaşanan hız herhangi bir kesintiye uğramazken, belirlenen oranın Türkiye ortalamasının üzerine çıktığı tespit edilmiştir. Satışlarla birlikte öne çıkmayı başaran Kayseri, ocak-haziran dönemleri arasında yüzde 34 büyüyerek 12 bin 555 rakamına denk geldi.

Pandemi süreci boyunca nisan ve mayıs aylarında duraksayan gayrimenkul sektörü konut satışlarını da etkilemiş, ancak haziran ayı itibariyle hükümet teşvikleri kamu bankalarını harekete geçirmişti. Konut satışlarının düşük faizli kredi destek paketleri ile önünü açan kamu bankaları sayesinde vatandaşlar ev sahibi olma hayaliyle bankalara koştu. Pandemi sürecinde ertelenen konut taleplerinin ardından satışların önü açılınca vatandaşlar Kayseri’de satın alımların 4 kat artmasına neden olmuştur.

Safa Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Yıldız, ev satın almak isteyen kişilerin özel tasarıma sahip dairelerden yana tercihlerini kullandıklarını belirtti.

Kayseri genelinde daireler ortalama 130 metrekare

Bilal Yıldız, konut sektöründe gelişmenin en çok Kayseri’de öne çıktığını belirtti. Geçtiğimiz 2019’da bin 274 konut için ruhsat alınmış ve bu yapılar için 11 bin 886 daire inşa edilmiştir. Ruhsat sağlanan yapıların yüzde 73’ü 5 kata sahipken, yüzde 12’si 6-10 kat aralığında, yüzde 15’i ise 10 kat ve üstü yüksekliğe sahiptir. Dairelerin ortalama metrekaresi kent genelinde 130 olarak belirlenirken bu oranlar, İzmir’de 88, İstanbul’da ise 95 metrekare arasında değişiyor.

Kayserililer konutu yatırım aracına dönüştürdü

Yaşam alanı olarak tasarlanan konutların Kayserili vatandaşlar tarafından yatırım aracına dönüştürüldüğünü aktaran Yıldız; yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığına rağmen konut satışlarının kent geneli içinde devam ettiğini söyledi. Türkiye ortalamasının üzerine çıkmayı başaran Kayseri ili, olumlu yöndeki değişimlerini sürdürüyor. Alıcıların satın almak istedikleri daireleri özel olarak tasarlattığı süreçte, dekoratif ahşap tavan uygulaması ve kişilere özel duvar kâğıtları gibi birbirinden çeşitli kişiselleştirilmiş tercihler ön plana çıkmaktadır. Bu sayede aldıkları evleri kolayca benimseyenler tarafından satışlar il genelinde yükselmeye devam etmektedir.