Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Kazanç Vergisi hesapkurdu.com’dan hesaplanabiliyor

Tapu harcı ödememek için satın aldıkları konutu beş yıl içerisinde satan mülk sahiplerini bu sefer kazanç vergisi bekliyor. Alış ve satış fiyatları arasındaki farkı faturalandıran “Gayrimenkul Değer Artış Kazanç Vergisi” satın alınan taşınmazların beş yıl içerisinde satılması durumunda uygulanıyor. Bu vergi, Gelir Vergisi Kanunu’nun 80’inci maddesine göre miras ya da bağış yoluyla devralınan konutlara uygulanmıyor. Kazanç vergisi, satın alınan konutların yanı sıra takas ile elde edilen konutları da kapsıyor.

Az bilinen Değer Artış Kazanç Vergisi hakkında uyaran uzmanlar, öte yandan tapu harcını daha az miktarda ödemek için satın alma bedelini olduğundan düşük gösterenlerin ek vergi ve cezalarla karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

Değer Artış Kazanç Vergisi nasıl hesaplanıyor? 

Hesapkurdu.com‘un aktardığı bilgilere göre; konutun bugünkü değeri bir önceki alış değerinin enflasyona göre hesaplanarak belirleniyor. Ardından konutun alış ve satış fiyatının arasındaki fark hesaplanarak enflasyondan bağımsız olarak gerçek kazanç belirleniyor. Söz konusu konutun satın alımında ödenen istisna tutarı, tapu harcı, konut kredisi gibi işlemlere ödenen faizler, gerçek kazançtan çıkarılıyor. 

Kalan vergiye tabi tutardan yapılan kesinti olarak nitelendirilen Kazanç Vergisi hesaplanmış oluyor. Verginin hesaplanması için Gelir İdaresi’ne başvurulurken Değer Artış Kazanç Vergisi, hesapkurdu.com üzerinden de hesaplanabiliyor.

Tapu harcını düşük gösterenlere dikkat!

Bazı mülk sahiplerinin konutunu satarken tapuda beyan edilen satış değerini, olduğundan daha düşük gösterdiğini aktaran Hesapkurdu.com Kurucu Ortağı Onur Tekinturhan, “Ev sahipleri bu şekilde alım ve satım arasında elde ettiği kârı saklayarak daha düşük vergi ödemeye çalışıyor. Durumun tespit edilmesi durumundaysa tapu harcı yeniden düzenlenerek eksik tutar tahsil ediliyor ve yanlış beyan için ceza uygulanıyor. Satış bedelinin eksik gösterilmesi sadece satıcı için değil alıcı için de sorun teşkil ediyor. Evi satın alan kişi 5 yıl içerisinde evi satmak istediğinde gerçek değeri tapuya bildirince, aradaki alım ve satım farkından dolayı daha fazla kâr elde etmiş gözüküyor. Bu yüksek kârdan dolayı ödenen vergi tutarları da katlanıyor.” açıklamalarında bulundu.