Kategoriler
Gündem

Kemoterapinin yan etkileri önlenebilir

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ural Akbulut, çeşitli akademik kaynaklardan 2019 yılında gerçekleşen buluşları derledi. Bu buluşlardan biri, kanser hastalarına yönelik.

İngiltere’de bulunan Warwick Üniversitesi Kimya Bölümü profesörü P. Sadler iridyum atomlarını albümin moleküllerine bağlayarak ışığa duyarlı duruma getirdiklerini açıkladı. Işığa duyarlı hâle getirilen moleküller, hücrelerinin çekirdeğine girebiliyor. Fotodinamik tedavi yöntemiyle o noktaları ışınla aktive edilerek kanser hücreleri parçalanabiliyor. Araştırmacılar arasında yer alan Dr. C. Imberti; ekipteki kimyacı, biyolog ve eczacıların farklı ülkelere mensup araştırmacılar tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Imberti’nin açıklamasına göre yöntem, hastalar üzerinde henüz denenmedi ancak gelecekte kemoterapi tedavisinin yan etkilerini önleyebilecek.

3D yazıcılar 100 kat hızlandı

ABD’de yer alan Michigan Üniversitesinde Kimya Mühendisliği doçenti T. Scott, günümüzdeki üç boyutlu yazıcılardan 100 kat daha hızlı üretim yapan cihaz geliştirdiklerini kaydetti. 

Üç boyutlu yazıcılar, küçük bir objenin 3 boyutlu modelini üretirken bilgisayardaki çizime uygun şekilde küçük bir delikten eritilmiş plastik veya metal akıtılarak modelini oluşturur. Ancak her ince katman soğuyup sertleşmeden bir sonraki katman oluşturulamaz. Katmanlar soğuyup sertleşmediği için bu işlem saatler alır. Scott ve ekibi; bu sistem yerine sertleştirilebilen sıvı haldeki plastiği cam bir kaba yerleştirdiklerini; cam kabın altına, bilgisayardaki görüntüye uygun şekilde iki ayrı frekansta ultraviyole ışını gönderdiklerini ve bu ışınlardan biri sıvıyı sertleştirirken diğerinin sertleşmeyi engellediğini duyurdu. Ekip, modelde, bilgisayarın sertleşmesi gereken noktalara sertleştirici; diğer noktalara ise sertleşmeyi engelleyen ışının uyguladığını kaydetti.

Bu yazıcıyla ilgili üç adet patent başvurusunda bulunuldu. M harfinin 3 boyutlu modelinin hızlandırılmış yazıcıdan üretilmesine dair video paylaşıldı.

Ay’ın arka yüzüne araç gönderildi

Ay’ın arka yüzüne araç gönderildi. Çin, 3 Ocak 2019 tarihinde Ay’ın Dünya’dan görülmeyen yüzeyine araç indirmeyi başardı. Chang’e-4 adlı uzay aracı Dünya’ya görüntüler iletti. Ay’ın Dünya etrafındaki dönüş hızı kendi etrafındaki dönüş hızına eşit olduğu için Ay’ın daima tek yönü Dünya’ya dönük olur. Bu nedenle Ay’ın arka tarafında sinyal göndermek veya sinyal almak mümkün değil. Bu sorunu aşmak için Ay çevresine bir uydu yerleştirdi ve Chang’e-4 ile iletişim sağlandı.