Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

Kentsel dönüşüm ile 500 milyon dolar tasarruf

Kentsel Dönüşüm Planı ile birlikte tasarruf sağlayan ve çevre dostu yeni binalar elde edilecek. Akıllı ev teknolojilerinin de verimliliğe katkısı önemli boyuta olacakken Türkiye yılda ortalama 500 milyon dolarlık tasarruf edebilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından açıklanan Kentsel Dönüşüm Planı‘nı değerlendiren Baymak CEO’su Ender Çolak, kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilecek 6,7 milyon konuttan 1,5 milyonunun beş yıl içerisinde tamamlanacağını belirterek “Yapılacak yeni binalarda kullanılacak enerji verimliliği yüksek ürünler sayesinde Türkiye, yılda yaklaşık 500 milyon dolarlık tasarruf edebilir.” dedi.

Türkiye ekonomisine büyük katkı sunacak

Ender Çolak, Bakan Kurum’un Beş Yıllık Eylem Planı‘nı değerlendirdi. Kentsel Dönüşüm Planı‘nın ülkemizdeki yapı stokunu daha güvenli yapacağını söyleyerek aynı zamanda Türkiye ekonomisine katkıda bulunacağını belirtti.

Dönüştürülecek binaların 1,5 milyonunun tamamına yakınının eski ısıtma sistemlerini kullandığını kaydeden Ender Çolak, “Yapılan son düzenlemeler ışığında; inşa edilecek yeni binalarda enerji verimliliği yüksek ürünler kullanılacak. Bu sayede de Türkiye, yılda yaklaşık 500 milyon dolarlık tasarruf edebilir. Biz de Baymak olarak mimarinin gücü kadar; sürdürülebilir, tasarruflu, çevre dostu özelliklerle binalar inşa etmenin ülkemizin geleceği için olan önemini biliyoruz.” diyerek konuyla ilgili her türlü katkıda bulunacaklarını söyledi.

Sera gazı emisyonları önemli ölçüde azalacak

İklimlendirme sektöründeki köklü yeniliklerin -Türkiye dışında- dünyada da yaşandığını aktaran Baymak CEO’su, konuyla ilgili bütün şirketlerin ve kurumların bu yeniliklere hazır olmak zorunda olduğunu söyleyerek “Gelecek bize çocuklarımızın yaşayabileceği bir dünya için temiz enerji kullanımını, yenilenebilir kaynak tüketimini işaret ediyor.” ifadelerini kullandı.

Yenilenebilir enerji kullanımına yatırımın dünyadaki 2018 yılında 200 milyar doları geçtiğini kaydeden Baymak CEO’su Ender Çolak, araştırmaların 10 yıl içinde Avrupa’da kombi ve kazan pazarının yüzde 30’unun daralacağını gösterdiğini belirterek katı yakıtlı kazan pazarının ileride yok olacağını söyledi.

Çolak, ayrıca, “Diğer yandan Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yapılan projeksiyonda, 2060 yılına kadar dünyada kullanılan elektriğinin yarısından fazlasının güneş enerjisiyle üretileceği ve sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltacağı öngörülüyor.” diye konuştu.

Akıllı ev teknolojisi verimliliği destekleyecek

Çolak, Avrupa ülkelerinde konut ve ticari binalarda kullanılan yenilenebilir enerjinin, toplam enerji tüketimindeki payının iki katına çıkartılmasını hedeflendiğini aktardı. Baymak CEO’su Ender Çolak, ısı pompalarının ise bu hedefler doğrultusunda önemli bir yer alacağını söyledi.

Isı pompası piyasasının önümüzdeki 10 yıl içinde 4 kat büyüyeceğini tahmin ettiklerini belirten Ender Çolak, “Avrupa’da ısı pompası pazarının 2017-2020 dönemi arasında yüzde 42 büyüyerek 2020 yılında 555.000 adet seviyesine ulaşması bekleniyor. Türkiye’de ısı pompası pazarında, son iki yılda tek haneli büyüme yaşanırken, biz yüzde 50’ye yakın büyüdük.” şeklinde konuştu.

Akıllı ev teknolojilerinin ise çok katlı binaların merkezî sistemlerinde de kullanılacağını kaydeden Çolak, bu alandaki yeni teknolojilerin de yaygınlaşacağını söyledi. Çolak, “Bu sayede binaların enerji kaynağı da çok daha kolay ve verimli biçimde yönetilebilecek.” dedi.