Kategoriler
Genel

Kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar kaç ay ödeme yapılıyor?

Öncelikle Kentsel Dönüşümün amacı, afet riski altındaki alanlar ile riskli yapıların dönüşümünü sağlayarak, Ülke genelinde, sağlıklı, güvenli ve yaşanılabilir çevreler meydana getirmek olarak ifade edebiliriz. Riskli bölgede taşınmazı bulunan vatandaşlar ve kiracılar belli bir dönem kira yardımı alabiliyorlar. Kira yardımı almak için ise ilgili kurumlara müracaat etmek gerekiyor. Peki Kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar ve kaç ay ödeme yapılıyor? Sorunun cevabı ise haberimizin devamında yer alıyor.

Kira yardımı için nereye başvurulur?

Hak sahipleri tarafından, riskli olarak tespit edilen taşınmazlardaki daire veya işyerlerinden dolayı kira yardımından faydalanabilmek için, tahliye tarihinden itibaren bir yıl içinde başvuruda bulunmak gerekiyor. Veya riskli taşınmazın yıktırıldığı tarihten itibaren üç ay içinde, riskli taşınmazın bulunduğu İldeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurular yapılabilir.

Hak sahipleri için kaç ay kira yardımı yapılıyor?

Öncelikle kira bedelinin ne kadar olacağını, aylık kira bedeli artışı neye göre yapılıyor onun hakkında bilgi verelim. Hak sahipleri için aylık kira tutarının ne kadar artacağı her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında yeniden güncelleniyor. Hak sahipleri için kira yadımı süresi ise en fazla 18 ay olarak belirlenmiş durumda. Daire / işyerinde sınırlı ayni hak sahibi olarak ikamet edenlere ise beş aylık kira yardımı tek seferde ödeniyor. Kiracı olan hak sahiplerine ise tek seferde nakliye ücreti olarak tek seferde (defaten) ödeme yapılıyor.

Kira yardımı için hangi evraklar gerekiyor?

Riskli binadaki malikler;

• Bağımsız bölümü gösterir tapu belgesi,

• Arsa paylı tapular için, nüfus müdürlüğünden alınan adrese dayalı nüfus kayıt örneği veya üzerine kayıtlı olan son üç aya ait elektrik, su, doğalgaz veya telefon faturalarından birisi,

• Nüfus cüzdanı fotokopisi,

• Riskli bina tespit raporu inceleme formu,

• Konutun tahliye edildiğine dair yeni adresini gösterir adrese dayalı nüfus kayıt örneği ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvuru yapabilecekler.

Kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar?

Halen uygulanmakta olan geçerli listeye göre devletin en düşük kentsel dönüşüm kira yardımı tutarı 715 lira ve en yüksek kira yardımı tutarı ise 1.150 TL olarak ödenmektedir.

Kiracılara ise bir sefere mahsus olmak üzere illere göre değişiklik göstermektedir. Ödeme planına göre en düşük kira yardımı kapsamında bir sefere mahsus olmak üzere taşınma ücreti olarak 1.430 TL’den başlıyor. En yüksek ödenen kira yardımı ise 2.300 TL olarak belirlendi.

Malik (Hak Sahibi) başvuru dilekçesi örneği

…………………….. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNE
………………… yapı kimlik, ………ada, ………. parsel numaralı,
…………………………………………………………………. adresindeki (Bina numarası ve bağımsız bölüm numaraları ayrı ayrı belirtilecektir.) binamız, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmiş olup, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 16 ncı maddesine göre kira yardımından faydalanmak istiyorum.
Riskli yapıdaki konutumu/işyerimi …./…./2015 tarihinde tahliye ettiğimi beyan eder, aksi durumun tespit edilmesi halinde ödenen tutarı Genel hükümlere göre (Borçlar Kanunu ve 3095 sayılı Kanuni faiz ve temerrüt faizine ilişkin Kanun hükümlerine göre) faiziyle geri ödeyeceğimi taahhüt ederim.
Kira yardımından faydalanmam halinde 13.10.2012 tarihli ve 28440 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Karar uyarınca bankalardan faiz destekli kredi başvurusunda bulunmayacağımı taahhüt ederim.
Kira yardımı başvurumun uygun bulunması halinde ekte belirttiğim hesap numarama yatırılması hususunda;
Gereğini arz ederim.

……/…./2020
Adı Soyadı
İmza

İletişim Bilgileri
Adres :
Telefon :

Apartman yönetimi feshi nasıl olur?

Exit mobile version